OM eist twintig jaar tegen schutter die ook rapper Feis doodde

08-10-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie wil dat Silfano M. twintig jaar celstraf en TBS met dwangverpleging krijgt voor het doden van Faisal Mssyeh en verwonden van dienst broer Bilal. Mssyeh stond bekend als rapper Feis.

De officier van justitie eistte deze straf vandaag voor de rechtbank in Rotterdam. M. wordt ook vervolgd voor het beschieten van een auto op de afrit Schiedam van de A20, eind 2018. "Bij de afrit Schiedam op de A20 rijdt de verdachte samen met een andere man hinderlijk dicht achter een voertuig met daarin een agent", zo stelt het OM. "Hij is op de terugweg naar huis na een nachtdienst. Zonder enige aanleiding wordt de auto van de agent onderaan de afrit beschoten. De kogel komt via het zijportier van de auto in de bestuurdersstoel terecht. De agent blijft wonderbaarlijk genoeg ongedeerd."
 
Een maand later, op 1 januari 2019, beschiet M. op de Nieuwe Binnenweg de twee broers Mssyeh. De 32-jarige Faisal komt daarbij om het leven; zijn broer raakte ernstig gewond en overleeft ternauwernood. Zij zijn tijdens nieuwjaarsnacht op stap. Uit verklaringen van getuigen blijkt dat in de horecagelegenheid een woordenwisseling ontstaat waarbij onder andere de broers en de verdachte betrokken zijn. De eigenaresse wil geen ruzie in haar zaak en wijst een deel van haar gasten de deur. "Op straat escaleert de ruzie", aldus het OM. "De verdachte schiet vrijwel direct meerdere keren op de broers Mssyeh."

M. weet in de hectiek te ontkomen. Direct wordt een groot onderzoeksteam geformeerd en al snel komt hij in beeld als verdachte. In de media wordt zijn foto verspreid. Een familielid van de broers doet in een uitzending van Opsporing Verzocht een emotionele oproep aan mensen die weten waar de verdachte is, om zich vooral te melden. In mei 2019 pakt een arrestatieteam M. na een anonieme tip op in het Limburgse Kerkrade. De verdachte zit daar ondergedoken.

Een lange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging is volgens de officier van justitie de enige passende straf. “Verdachte kan medeverantwoordelijk gehouden worden voor de toenemende onveiligheid in Rotterdam. In 2019 waren er 108 schietincidenten in de regio, waarvan 74 in de stad Rotterdam. Deze zaak heeft de twijfelachtige eer de eerste van dat jaar te zijn geweest. In de afgelopen twee jaar kwam de zaak dan ook telkens terug in diverse nieuwsberichten over vuurwapengeweld. Het was de eerste schietpartij van het jaar, midden op straat en met een volstrekt onbenullige aanleiding. Dit toont aan hoe groot de impact van deze zaak is geweest en nog steeds is. Rotterdam zucht onder het vuurwapengeweld. Daarom zal met de op te leggen straf ook tot uitdrukking moeten worden gebracht dat tegen wapenbezit en wapengebruik, zeker als sprake is van een dodelijke afloop, hard wordt opgetreden.”

M. ontkent de dood van rapper Feis op zijn geweten te hebben. Hij zegt wel aanwezig te zijn geweest in het café. Maar geschoten heeft hij niet; hij stelde ook nog nooit een wapen in handen te hebben gehad. Volgens zijn advocaat valt er veel af te dingen op de getuigenverklaringen. Zo heeft een aantal de schietpartij niet zelf gezien. “Opvallend is ook dat getuigen verwijzen naar sociale media, waar de foto van Silfano M. vrij snel na het schieten rondging. Binnen de kortste keren werd de conclusie: M. moest wel de schutter zijn.” Hij vraagt vrijspraak.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Zie ook dit artikel.


Gerelateerd