VST verplettert Damlust

17-10-2021 Sport Redactie

Teamleider Rob Clerc links met de Schiedammers Emre Hageman, Wadim Virny en Hein Meijer; foto: VST


DAMMEN - Tijdens de derde ronde van de nationale damcompetitie nam Van Stigt Thans alleen de leiding door concurrent Damlust met 14-6 te verpletteren.

Landskampioen Hijken slaagde er wederom niet in om te overtuigen. Tegen de reserves van Schiedam werd het 'slechts' 12-8. Twee invallers van Hijken liepen in een zetje tegen de sterke Afrikanen van Schiedam. Kennelijk door budgetaire problemen geplaagd slaagt Hijken er niet in om met het ijzersterke team van vorige jaren achter de borden te verschijnen, zo viel in het Schiedamse kampt te horen. Volgende ronde wordt er een voorschot genomen op de eindstand in de competitie met de 'titanenstrijd' tussen Van Stigt Thans en Hijken. 

De tegenstander van zaterdag, Damlust, had een bliksemstart in de competitie. Het zag er even naar uit dat het team de titelkandidaten zou kunnen gaan bedreigen. Inmiddels zijn ze een illusie armer. Tegen VST gingen werd vijf keer verloren.

De eerste winnaar was wederom Frits Luteijn. Met een neuslengte verschil volgde kopman Wadim Virny, die een kleine tactische frivoliteit van zijn tegenstander hardhandig afstrafte. Hetzelfde gebeurde op het bord van Rob Clerc. De tegenstander stond al weer uren onder zware druk, zag opeens een leuke zet, speelde hem en kwam na het antwoord tot de pijnlijke conclusie, dat hij op klaarlichte dag gewoon een stuk ging verliezen. 

Daarna volgde Ron Heusdens, die een waar mijnenveld creëerde voor zijn tegenstander en schijnbaar uit het niets het afspel won. De enige echt 'foutloze' overwinning vond plaats op het bord van Jitse Slump. Vanuit de opening ontstond een dubbele opsluiting, die verbroken werd met een reeks wederzijdse offers. Om de beurt stond een speler een compleet stuk voor, maar met een schijnbaar dodelijke omknelling. Elke keer was verder spelen alleen mogelijk door het vergiftigde kleinood onmiddellijk terug te geven. De Schiedammer was de laatste, die een stuk kon teruggeven met winnende opsluiting als resultaat.

Nog steeds gaat bestuurslid Frits Luteijn eenzaam aan de leiding op de nationale topscoorderslijst. Hij won zaterdag zijn derde wedstrijd. Ditmaal kwam het niet helemaal regulier tot stand. Na twintig zetten in een waar mijnenveld van combinaties misten beiden spelers een eenvoudige schijfwinst. De hele zaal had het wel gezien. Dat leidde tot de nodige hilariteit, terwijl beide spelers van niets wisten. Ze konden zich later alleen excuseren voor deze omissie, wijzend op het grote aantal combinaties dat in de stand zat. De partij ging verder met een bizarre afwikkeling. In een vier om vier eindspel miste de speler van Damlust vervolgens de laatste remisekans.