Briljant idee

16-12-2018 Uit Han van der Horst

COLUMN - Sommige ideeën zijn zo eenvoudig dat het decennia tot zelfs eeuwen duurt voor iemand erop komt. Zo´n idee is in deze kerstweken werkelijkheid geworden. De Historische Vereniging Schiedam brengt een historische kaart van Schiedam in omloop als legpuzzel van maar liefst duizend stukjes. Wie bang is dat hij of zij zich in de kerstweek gaat vervelen, heeft hier dus iets om handen waar je uren mee kunt spelen ook als de stroom uitvalt. Want een legpuzzel doet het altijd.

Het is bij mijn weten de eerste keer dat er een Schiedampuzzel uitkomt en als ik het bij het verkeerde eind heb, dan zal een lezer mij zeker corrigeren. En dat – nogmaals – terwijl de gedachte zo voor de hand ligt. Daarom verdient de Historische Vereniging een extra compliment.

Er waren vroeger wel gemeentes die zo´n legpuzzel zelf lieten produceren als cadeautje voor de PR. Dan stond er op één van de stukjes een zinsnede zoals: ¨Maakt Uw nieuwe vestiging de puzzel compleet?¨ Misschien wat voor de gemeente om een speciale editie te bestellen. Moet kunnen. Maar de legpuzzel is natuurlijk zo ook al een prachtig cadeau.

Je kunt je goed voorstellen hoe dit naar meer gaat smaken en de kaart van Schiedam de eerste is in een hele reeks: met een foto van de Lange Haven op zijn mooist kun je ook een prachtige legpuzzel maken. Of van de Plantage. En in het archief liggen nog duizenden foto´s van historisch Schiedam.

Als we hier met zijn allen in een echte puzzelstad wonen, dan kon die kaart nog wel eens het begin zijn van iets groots en moois.