Horen. Zien. Zwijgen, op het fotofestival

19-09-2016 Uit Redactie

Inzending voor de Zilveren Camera van Sanne Donders

SCHIEDAM – De evenementen volgen elkaar snel op in Schiedam: op 13 oktober wordt het Fotofestival Schiedam 2016 geopend.

Tijdens het openingsfeest in de Havenkerk kan er een eerste blik worden geworpen op de tentoonstellingen, waaronder De Zilveren Camera. Delouise treedt op en er wordt gedanst door de stad met de Silent City Disco.

Van donderdag 13 tot en met zondag 16 oktober is het centrum van Schiedam het decor van de vierde editie van het Fotofestival Schiedam. Het thema is dit jaar: Horen. Zien. Zwijgen. Net als voorgaande jaren wordt het Fotofestival Schiedam (FFS) gekenmerkt door de combinatie van fotografie met andere kunstdisciplines en de exposities op historische locaties.

Binnen het thema gaan fotografie en geluid de hoofdrol spelen – en geluid is een breed begrip. Van muziek tot abstracte klanken. Van stemmingmakerij tot omgevingsruis. Geluid dat je maakt of hoort. Of juist niet...

Tijdens de opening van het festival kunnen geluid (en een zekere stilte) volgens de organisatie niet ontbreken. Daarom zal, na het startschot van burgemeester Cor Lamers rond acht uur, zangeres Delouise haar muziek ten gehore brengen, geïnspireerd door Sheryl Crow en Neil Young. Daarna is het dansend door de stad in de Silent City Disco.

Op het programma van het festival keren staat verder de tentoonstelling van De Zilveren Camera, Neerlands bekendste wedstrijd voor persfotografie. Ook is er weer Chambres de Schie, waarbij pas afgestudeerde fotografiestudenten exposeren in woonhuizen aan de Lange Haven. Verder is de multimediale portrettenserie Grondleggers van Rotterdam van fotografe Sanne Donders te zien en reist de overzichtstentoonstelling Vijf van het Vlaardingse poppodium De Kroepoekfabriek af naar Schiedam. Nieuw is Check in Check uit, in de hal van Schiedam Centrum. Een unieke expositie met foto’s van Carel van Hees en verhalen van Sanneke van Hassel, waarvoor zij een jaarlang met de RET reisden.Gerelateerd