Zestien zenuwslopende minuten

06-10-2020 Uit Guido Antunes

Guido Antunes (r): "Zestien zenuwslopende minuten."


SCHIEDAM – Guido Antunes was deelnemer aan de tv-quiz ‘2 voor 12’, die afgelopen vrijdag werd uitgezonden. Hij doet zelf verslag van zijn ervaringen.

“Afgelopen 2 oktober was het dan eindelijk zover. Toen ik jaren geleden in Schiedam kwam wonen heb ik mijzelf aangemeld bij een aantal quizzen. Na een paar selectiedagen mocht ik meedoen aan ‘Met het Mes op Tafel’ en ‘Per Seconde Wijzer’. Sindsdien probeer ik mij aan te melden voor ‘2 voor 12’. Voor de serieuze quizzer toch het grote doel.

Enkele jaren geleden mocht ik al eens meedoen aan een selectiedag, maar toen bleken mijn toenmalige medequizzer en ik niet goed genoeg. Jammer.

Toen kwam mijn politieke vriend Robert Klumpes naar mij toe om te melden dat de inschrijving weer open was. Of we het samen eens moesten proberen? Dit speelde in de zomer van 2019.

We gingen vrolijk naar een selectiedag in Hilversum. Daar kregen we een honderdtal vragen voorgeschoteld uit alle mogelijke categorieën.

Wat waren we blij dat we door die selectie kwamen, al baalden we wel dat we niet de juiste antwoorden kregen (in mijn geval) of te weten kwamen hoeveel vragen we precies goed hadden (in het geval van mijn quizmaat).

In oktober werden we uitgenodigd als reservekoppel. Dat houdt in dat wanneer er onverhoopt meer afvallers zijn, we in konden vallen. Vooraf hebben we maar eens afgesproken in de bieb om te kijken wie er van ons ging opzoeken. Al snel werd duidelijk dat ik die taak kreeg. We kregen een lijst met boeken waar mogelijk de antwoorden op de vragen in gevonden konden worden, maar ja, dat was zo een waslijst dat het ons niet lukte dat allemaal te lezen.

Onze uiteindelijke opnamedag stond gepland in maart 2020. En toen kwam Corona.

De redactie stuurde ons een bericht dat ze door overmacht de opnames niet door konden laten gaan. Dat snapten we natuurlijk. Het bleef dus wachten en wachten.

Uiteindelijk werden we eind september uitgenodigd voor een dag vol opnames. Wij dus vol goede moed op een zonnige vrijdag naar Hilversum.

Op het complex werden we vriendelijk ontvangen door een gastvrouw die ervoor zorgde dat het ons aan niets ontbrak. Als kandidaat wordt je echt in de watten gelegd.

Dan een korte doorloop wat er gebeuren staat.

En dan beginnen de zestien zenuwslopende minuten. Gelukkig krijgen we tijd om ons voor te stellen en vraagt Astrid Joosten naar mijn hobby als theesommelier. Ze is zelf erg van de wijn en daarom nieuwsgierig naar hoe dat met thee zit. Fijn dat ik dan wat over deze hobby kwijt kan.

Dan begint het spel. Ik was dus de opzoeker en al snel komen er vragen waar we het antwoord niet op weten. Zoeken, zoeken, zoeken, maar keer op keer komen we met de goede antwoorden. Fijn voor dat duo Groen Linksers dat er ook een vraag over Extinction Rebellion tussen zit. We zijn hoopvol en ja: alle antwoorden blijken na afloop goed. Nu het woord raden. Jammer voor ons is dat het allemaal letters zijn die bij scrabble laag scoren. Dat was de grote vrees voor ons. Allemaal veel voorkomende letters. Dat betekent voor ons veel letters vragen maar uiteindelijk weten we het woord: Rotstekening.

Astrid vertelt ons de score en geeft aan dat we zeker niet ontevreden mogen zijn. We komen er later achter dat we met deze uitslag de vorige uitzendingen gewonnen zouden hebben. Bij ons vertrek geeft Astrid Joosten aan dat ik de volgende keer mijn schoenen moet laten zien, omdat die zo in de smaak vallen.

En terwijl we boven zitten zien we onze tegenstanders. Jeetje wat zijn die goed. Het lijkt wel of ze door de vragen schieten. Zelfs als ze een vraag fout beantwoorden, blijkt dat ze een monsterscore halen, toevallig ook het woord dat ze moeten raden.

We hebben verloren, maar met een opgeheven hoofd mogen we terug naar huis.

Dan begint het lange zwijgen. De paar mensen die wisten dat we naar de opnames gingen, waren erg nieuwsgierig. Maar ja, die wil je natuurlijk in spanning laten. En gelukkig lukt dat tot het moment van de uitzending.

Een paar bekenden breng ik op de hoogte dat die dag de uitzending is.

En dan na afloop word ik overdonderd door de berichten, via de app, telefoon, Facebook, Twitter, Linkedin. Heel veel oude bekenden, ineens ben ik een topic bij een groep van oud-collega’s. Mensen die ik in geen jaren gesproken heb, laten een berichtje achter en ik word ook nog benaderd door twee theesommeliers. Grappig.

En een dag later blijkt dat er ook mensen van Extinction Rebellion gekeken hebben en dat fragment binnen hun contacten te hebben rondgestuurd. Wederom grappig.

Ik vond het een hele leuke belevenis en echt een aanrader. En voor wie de aflevering gezien heeft en benieuwd was naar die schoenen: hieronder een fotootje."

Bekijk de foto'sGerelateerd