Categorieën

Service

Douane onderschept meer cocaïne

Douane onderschept meer cocaïne
Nieuws

Douane onderschept meer cocaïne

  • Redactie
  • 17-01-2024
  • Nieuws
Douane onderschept meer cocaïne

De douane heeft afgelopen jaar in Nederland meer cocaïne onderschept dan het jaar ervoor. Dat heeft de dienst vandaag bekendgemaakt. In 2023 ging het om 59.116 kilo. Een jaar eerder werd zo’n 51.447 kilo van de drugs onderschept.

De meeste drugs werd ontdekt in de havens van Rotterdam en Vlissingen en was afkomstig uit Ecuador. De zeehavens zijn belangrijke knooppunten voor de doorvoer van drugs uit Zuid-Amerika. Op vliegvelden is het aantal kilo’s dat onderschept werd ook gestegen het afgelopen jaar, van 1300 kilo in 2022 naar 2250 kilo vorig jaar.

Staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane: “Het is goed dat de Douane door samenwerking met ondernemers en andere landen steeds meer drugs tegenhoudt. Zo raken we de criminelen waar het pijn doet, in hun perverse verdienmodel. Deze strijd blijft voortdurende aandacht en investeringen vragen.”

De staatssecretaris maakte de drugscijfers bekend in Vlissingen, samen met de Belgische minister van Financiën Vincent van Peteghem. In België is het afgelopen jaar 116.000 kilo in beslag genomen. Dat is ook meer dan het jaar ervoor, toen 109.000 kilo in beslag werd genomen. De Nederlandse en Belgische Douane werken intensief samen in hun strijd tegen drugssmokkel. Zo is het Nederlandse duikteam van de Douane in Antwerpen actief en trekken de landen samen op in de samenwerking met Latijns-Amerika. Ook werken de douanediensten nauw samen als het gaat om automatische beeldherkenning bij scans.

In de havens heeft de Douane het afgelopen jaar ruim 140 zendingen met cocaïne in beslag genomen. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Het gemiddeld aantal kilo’s per zending is toegenomen. De Douane trof de grootste zending met cocaïne ooit aan. Dat betrof een zending van achtduizend kilo cocaïne, die vanuit Ecuador via Panama naar Rotterdam is gestuurd. De meest voorkomende vindplaats van drugs was de koelmotor van containers. Verder troffen douaniers regelmatig drugs aan tussen de lading of verwerkt in de containerconstructie.

In de haven van Rotterdam werd vorig jaar 45.506 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept, meldt het Openbaar Ministerie. Deze hoeveelheid coke is minder dan in 2022 toen bijna 47 ton van het witte poeder in beslag werd genomen. In het recordjaar 2021 werd nog 72.808 kilo in beslag genomen. Vorig jaar is een recordaantal van 452 uithalers aangehouden, ruim tweehonderd meer dan een jaar eerder.

In de strijd tegen de smokkel zijn in de Rotterdamse haven veertig procent meer containers gescand dan vorig jaar. Ook worden slimme camera’s en drones ingezet, zowel onder water als in de lucht. Op die manier zijn afgelopen jaar smokkelaars op een onderwaterscooter betrapt.