Categorieën

Service

Honderden keren doorrijden na ongeval

Honderden keren doorrijden na ongeval
Nieuws

Honderden keren doorrijden na ongeval

  • Redactie
  • 19-03-2024
  • Nieuws
Honderden keren doorrijden na ongeval

In december reed een automobilist door na het veroorzaken van een ongeval op de Van Haarenlaan; foto: Flashphoto


SCHIEDAM - 530 keer werd in afgelopen jaar in Schiedam aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Dat is een strafbaar feit.

Daarmee 'scoort' Schiedam hoog - of laag, beter beschouwd - op een lijstje met doorrijders. Ook relatief valt echter niet te 'tippen' aan Rotterdam, waar in één jaar tijd 5.480 bestuurders doorreden nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. In Schiedam gebeurde dat dus niet in 530 gevallen waarvan daarna aangifte is gedaan. Dat is vaker dan in andere gemeenten die groter zijn (zoals Leiden en Delft), en niet veel minder dan in grotere gemeenten als Zoetermeer (540 aangiften) en Dordrecht (620 aangiften).

Volgens Independer zorgt het doorrijden na een ongeval voor veel onvergoede schade. Gedupeerden kunnen aanspraak maken op het Waarborgfonds, waaraan alle mensen met een autoverzekering meebetalen. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie", aldus een woordvoerder van Independer.

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen twaalf uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.