Categorieën

Service

LHBTI aan de Schie

LHBTI aan de Schie
Uit

LHBTI aan de Schie

  • Redactie
  • 15-05-2020
  • Uit
LHBTI aan de Schie
SCHIEDAM - Het Stedelijk Museum Schiedam lanceert een tweede seizoen van de podcastserie In Schiedam. In de eerste aflevering is cabaretière Claudia de Breij te horen. Zij ontving op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning. Deze onderscheiding van de stad Schiedam gaat jaarlijks naar een persoon of organisatie die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. Schiedam speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de lhbti-gemeenschap in Nederland. De stad staat te boek als de plek waar Jillis Bruggeman (1750-1803) ter dood werd gebracht, aldus Sanne van Daele, stagiair van het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn misdaad? Hij viel op mannen.

In het tweede seizoen van de podcast In Schiedam duikt Van Daele in het heden en verleden van de Schiedamse lhbti-gemeenschap. We kennen de verhalen van mensen die in het verleden lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of intersekse waren vaak niet. Ze moesten hun identiteit verborgen houden, maar waren er wel, ook in Schiedam.

Schiedam is anno nu koploper op het gebied van lhbti-rechten, blijkt uit de podcast. Hoe staat en stond de vlag erbij? Van Daele: ,,We ontmoeten de 58-jarige Erika van Driessen Hoogland die in 2017 uit de kast kwam als trans vrouw. Erika vertelt in de podcast wat het betekent om op latere leeftijd in transitie te gaan. Ook spreken we Henk van den Broek, voormalig eigenaar van de populairste gaybar van Schiedam. Nu runt hij het Roze Café, een ontmoetingsplek voor lhbti-ouderen.’’

Wie de podcast wil afluisteren vindt dit onder meer op Spotify via de zoekterm ”In Schiedam”

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →