Categorieën

Service

Monument om weggevoerden uit november 44 te herdenken

Monument om weggevoerden uit november 44 te herdenken
Nieuws

Monument om weggevoerden uit november 44 te herdenken

  • Redactie
  • 22-09-2021
  • Nieuws
Monument om weggevoerden uit november 44 te herdenken

Henny Elgers werd een paar jaar geleden in het project 'Oorlog in mijn buurt' door Schiedamse schoolkinderen ondervraagd over de oorlog; zij herinnerde zich, toen vijf jaar oud, de razzia van november 44 nog goed; "Er werden heel veel mannen meegenomen.; ze werden bij de Merwehaven bij elkaar gebracht en van daar op schepen gezet; foto: Jan Sluijter.


SCHIEDAM - Het Razzia Monument Rotterdam komt er. Dat zegt initiatiefnemer René Versluis in het Reformatorisch Dagblad.

Voor het gedenkteken is een plek gereserveerd in het plantsoen aan de Parkkade bij het Van Ommerenhaventje, pal aan de Maas en 'ongeveer aan de voet van de Euromast', aldus Versluis, die daarbij zegt heel blij te zijn met de locatie.

Versluis heeft de afgelopen jaren samen met Jan Willem Cleijpool hard gewerkt om een monument te realiseren dat eer moet betonen aan de 52.000 jongens en mannen die tijdens de razzia's op 10 en 11 november 1944 zijn weggevoerd uit Rotterdam en Schiedam. Onder hen ook de vaders van de twee. Zij moesten naar Duitsland om daar dwangarbeid te doen. Naar schatting zo’n vijfhonderd van hen kwamen na de oorlog niet terug naar huis. Voor deze 'dramatische gebeurtenis in de Rotterdamse oorlogsgeschiedenis' bestaat vreemd genoeg nog geen herdenkingsplek, aldus Versluis.

Het ontwerp van het monument wordt op 10 november gepresenteerd tijdens de Razziaherdenking in De Kuip. Volgend jaar november zou het monument dan onthuld kunnen worden. De zoektocht naar donateurs gaat nog door.

Zie ook hier.