Categorieën

Service

Nieuwe straat in Sveaparken

Nieuwe straat in Sveaparken
Nieuws

Nieuwe straat in Sveaparken

  • Redactie
  • 18-12-2023
  • Nieuws
Nieuwe straat in Sveaparken

De Gefleborg in paars; beeld: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Een deel van de Göteborg krijgt een nieuwe naam: de Gefleborg.

Dat wordt de naam voor de openbare ruimte tussen de Slimme Watering in het zuiden, en de Betedal en Hammerdal in het noorden.

B&W besloot hiertoe afgelopen week. Introductie van een nieuwe naam is volgens het college gewenst omdat er regelmatig verwarring ontstaat ‘over het adres van het parkeerterrein aan Göteborg en Slimme Watering, bijvoorbeeld bij verkiezingen’. 

“Bij verkiezingen waren op het parkeerterrein de stembureaus Göteborg I en II gevestigd. Kiezers verwarren dit regelmatig met huisnummer 1 en 2. Deze zijn echter aan het andere eind van Göteborg gevestigd”, zo laat B&W weten. “Ook komt het voor dat hulpdiensten naar woningen rijden terwijl ze op het parkeerterrein moeten zijn.” Een nieuwe naam was daarom nodig, zo adviseerde de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR).

Grote consequenties voor bewoners heeft de introductie van de Gefleborg niet; er zijn geen formele adressen (met huisnummer).

De CNOR adviseert de naam Gävleborg of Gefleborg vast te stellen. “Schiedam werkt samen met de Zweedse stad Gävle. De stad ligt in de regio Gävleborg. Het is dus een bestaande naam. De naam past goed bij de andere namen op ‘borg’ in Sveaparken, zoals ABBAborg, Göteborg en Helsingborg. Een oude schrijfwijze is Gefle. Deze past beter bij het Nederlandse alfabet en is makkelijker uit te spreken. Daarom heeft deze schrijfwijze de voorkeur: Gefleborg.”