Categorieën

Service

SBM treft schikking over Yme-platform

SBM treft schikking over Yme-platform
Bedrijven nieuws

SBM treft schikking over Yme-platform

  • Redactie
  • 17-07-2017
  • Bedrijven nieuws
SBM treft schikking over Yme-platform

Het Yme-platform arriveert in Noorwegen, na een reis met de 'Mighty Servant 1' uit Abu Dhabi; foto: Lars Christopher Nøttaasen

SCHIEDAM - SBM Offshore heeft 'op hoofdlijnen' een schikking getroffen met de verzekeraars van het boorplatform Yme.

Dat was een 'probleemproject' van de Schiedamse oliedienstverlener voor Talisman Energy, dat uiteindelijk uitmondde in de ontmanteling van het platform. Vorig jaar werd het door de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld, uit Noorse wateren weggehaald naar het vasteland.

Ruim tien jaar geleden tekende SBM Offshore een contract voor de bouw van een olieplatform, gebaseerd op een olieopslagtank die rust op de zeebodem. Het platform moest worden ingezet bij het Yme-olieveld in het Noorse deel van de Noordzee. Opdrachtgever was het Canadese energiebedrijf Talisman. Het contract voor het platform had een waarde van vijfhonderd miljoen dollar en de oplevering was gepland in 2008. SBM wilde een nieuwe markt betreden, maar moest erkennen te weinig ervaring te hebben met de bouw van dit soort platforms en met de strenge regelgeving van de Noorse overheid. De bouw werd uitbesteed aan een scheepswerf in Abu Dhabi.

Toen enige tijd later bleek dat het project alleen kon worden uitgevoerd tegen hogere kosten en een later moment van oplevering, weigerde Talisman het platform. In 2011 deed SBM al voor 850 miljoen dollar afboekingen op het platform, ruim een jaar later gevolgd door nog eens 400 miljoen dollar, waarmee de waarde van het platform nihil werd. Die afwaarderingen holden de financiële positie van SBM fors uit.

De schikking die vandaag bekend werd gemaakt, vond plaats met een groep verzekeraars die 73,6 procent vertegenwoordigen van de belangrijkste financiële zekerheidslaag van 500 miljoen dollar. SBM Offshore handhaaft zijn vorderingen tegen de andere verzekeraars. In september 2014 meldde SBM Offshore dat het een verzekeringsclaim van 1,29 miljard dollar bij zijn verzekeraars had neergelegd.

Beursanalisten noemen de opbrengst van de verzekeringsschikking 'lager dan verwacht'. Maar beleggers kunnen deze toch als meevaller interpreteren, zo stellen dezelfde analisten. SBM Offshore ontvangt een bedrag van 247 miljoen dollar, zo is in de schikking vastgelegd. Dit bedrag wordt na aftrek van onder meer juridische kosten, gedeeld met de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Eerder werd de mogelijke uitkering door de beursanalisten geschat op 260 miljoen euro.

De problemen en de mogelijke inkomsten uit het Yme-project leken door de beurs een beetje vergeten, zo stelt en analist. Lang werd er niet over gesproken. De koers van SBM Offshore steeg vanmorgen in eerste instantie met een kleine drie procent. SBM Offshore kampt ook nog met andere problemen, zoals de smeergeldaffaire in Brazilië.

In maart 2013 kwamen SBM en Talisman al tot een schikking. Zij spraken af dat SBM 470 miljoen dollar betaalt als bijdrage in de kosten van de ontmanteling van het Yme-platform.