Agenda

Zondag 2 oktober

02-10-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 2 oktober onder meer:

Boekpresentatie

Jaap Pegtel presenteert vanaf een uur in de Korenbeurs zijn nieuwste deel van de serie 'Cassie en de Stoelers', samen met illustrator Anky Spoelstra.

Sunday in the City

The Roustabouts trekken vandaag de aandacht bij Sunday in the City, in Zaal Beatrix of in de kerktuin in de Lange Kerkstraat. The Roustabouts zijn een rock & roll-band uit Den Haag, die bestaat uit Paul Selier (bas/zang), Johan Schippers (sologitaar/zang),  Joop Regoord (drums) en Gerben Bootsma (zang/gitaar). Ze spelen onder meer nummers van  Elvis Presley, Eddie Cochran, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en Buddy Holly.
Vanaf vier uur, toegang gratis.

Rommelmarkt

In sporthal Margriet, vanaf negen uur.

Wenneker Cinema

12.30 uur: The Princess
15.00 uur: Clara Sola

Hoogstraatwandeling

Veel Schiedammers herinneren zich de Hoogstraat nog als een levendige winkelstraat. Daar kocht je bonbons bij Verhulsdonk, ondergoed bij Au Bon Marché en vis en patat bij Fillekes. Er is meer te vertellen en meer te zien. Vertrek is om twee uur vanaf Hoogstraat 2 (voorheen Cafe Bellevue, De Kaplaars, Alfa schoenen, nu Tempel Optiek). De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De groep eindigt bij De Grote Markt. Leden van de Historische Vereniging Schiedam betalen twee euro voor deelname; voor niet-leden is dat vijf euro.

Jeneverie ’t Spul/Borrelmuseum

Vanaf drie uur zal de lezing ‘De Drooglegging: een ramp voor Schiedam’ door Rob van Klaarwater worden gehouden. In veel landen in de wereld werd door de regeringen algemene of gedeeltelijke drooglegging aan de dorstige bevolking opgelegd. In de V.S. liep dit uiteindelijk uit op een groot debacle. Met deze lezing wordt duidelijk gemaakt wat er allemaal door de eeuwen heen is verzonnen om daar onderuit te komen. De lezing in Jeneverie ’t Spul op de Hoogstraat 92 is gratis te bezoeken.

Art Centre 

In het Art Centre Schiedam opent de tentoonstelling Fiber Art. "Deze onderscheidende expositie focust zich niet op schilderijen van verf en doek maar op werken van textiel, draad en kunststoffen." Negen kunstenaars tonen de kracht van het materiaal waar ze mee werken. Opening vanaf half vier vanmiddag. Kunstenaars: Marco Biemans, Ilona Bruins, Femmie Duiven, Ensemble (Mirjam Boomert & Barbara Munsel), Kaije Feenstra, Francisca Henneman, Astrid Meijer, Theo Rooden.

Stukje bij beetje

Het mozaïekatelier op de Singel houdt van een tot vier open huis.

Open Art Exchange

Groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen. Vanaf één uur te zien, tot en met zes uur.

Stedelijk Museum Schiedam

Ont­moet & Groet met Mu­h­ci­ne En­nou, vanaf twee uur.

Sinds gisteren zijn er drie nieuwe tentoonstellingen te zien: Festival der liefde, met schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

De tweede tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Sinds gisteren is ook het werk van de vier jonge kunstenaars die meedingen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru. Zie dit artikel.

Ook nog te zien: Levend Landschap. Over zes eeuwen Zuid-Hollandse Maasdelta, hoe kunstenaars als Jan van Goyen, Johan Barthold Jongkind, Jan Sluijters en Charley Toorop het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta vanaf de late zestiende eeuw tot nu verbeeldden.

Inloophuis De Wissel

De Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen toont foto's van Stad en Natuur, in een expositie. Te bezoeken vanaf twee uur tot vier uur.

Theater aan de Schie

A tribute RD Burman door Avishkar Orchestra, vanaf twee uur in Theater aan de Schie. Special Guest: Sher Yar Khan. SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zondag 25 september onder meer:

Inloophuis De Wissel

De Amateur Fotografen Vereniging Vlaardingen toont foto's van Stad en Natuur, in een expositie. Te bezoeken vanaf twee uur tot vier uur.

Jenevermuseum

Tijdens de Brandersfeesten wordt het museum omgetoverd in een tijdcapsule met als titel 'Peaky Branders'. Je waant je in de branderij in de periode 1800 – 1900. Ontdek hoe de brandersknechten leefden en hoe zwaar het werk was. Het beslag staat te vergisten en de ketels branden. Op de binnenplaats duik je in de Roaring Twenties. Een tijd vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, jazzmuziek. We schenken jenevers en cocktails met bijpassende hapjes. Peaky Branders is open vanaf elf uur.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Fluisterboot

Tijdens Brandersfeesten vaart de Fluisterboot Andersom-vaarten. 
Geen boten in het water met publiek op de kades, maar andersom: je vaart in een van de twee fluisterboten en wordt verrast met culturele en muzikale acts. Op de loungeplek ‘Het Goed is Goud’, op de Vismarkt, is de op- en afstap. Toegang: € 8,50 (4 - 99 jaar); kinderen tot en met drie jaar gratis. 
Tijdsduur: 1 uur