Agenda

Zaterdag 23 november

23-11-2019 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 23 november onder meer:

De Graauwe Hengst

20.30 uur: Na jenever , het succes van Schiedam YADA YADA (de Herman Brood Tributeband) bij Hilly

Hof van Spaland

De Pietenband van Solo Deo Gloria is te gast in Hof van Spaland. Van half twaalf tot half vier.

Kerstmarkt

Bij Het Goed op de ‘s-Gravelandseweg. Vanaf tien uur.

De Herinnering

In café De Herinnering (Korte Dam 2) is het Meidenavond, van acht tot twee.

Shanty’s

De finale van de ‘battle of the Shanty’s’, vanaf een uur vanmiddag in De Erker. De dagwinnaars van vorige battle-zaterdagen strijden om de grote wisselbokaal en de eer. Gratis toegang.

Rommelmarkt

Maar liefst 250 kraamhouders worden er verwacht in de Margriethal vandaag – en morgen – bij een grote rommelmarkt. Van negen tot vijf, met live muziek.

Grote of St.-Janskerk

"Wij zijn zeer vereerd wederom dit jeugdige toptalent (twaalf tot achttien jaar) van YTO, opgericht door Codarts Rotterdam en Muziekinstituut Hellendaal, en meervoudig prijswinnaar van diverse concours (1e prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) en 2e & publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten), in onze kerk te mogen verwelkomen", zo zeggen de organisatoren van het inloopconcert in de Grote Kerk.
Rond kwart voor twee begint het stemmen en inspelen, om drie uur het concert. De toegang is - als altijd - gratis.

Hoerenbal

In El Borriquito is het bal vanavond, Hoerenbal. Van acht tot vier.

Rechtstreex

Sorgh & Hoop heeft Surinaamse kruidenpasta's gemaakt en die zijn te proeven – samen met de groenten van het seizoen van boeren en tuinders uit de Rotterdamse regio – bij Rechtstreex aan de Vellevest (molen De Drie Koornbloemen).

Galerie 158

Bij Galerie 158 wordt vanmiddag om vier uur de duotentoonstelling van de schilders Dagmar Baumann en Lydia Wierenga geopend.

Leeskring Nederlandse Klassiekers

Neerlandicus Hans Overheul verzorgt een lezing over de poëzie van M. Vasalis.
Dit keer geen boek of bundel, maar een keuze uit de gedichten van Vasalis, het pseudoniem van Margaretha Leenmans (Kiek voor haar vrienden). Over haar werk, van Parken en woestijnen uit 1940 tot het postuum verschenen De oude kustlijn uit 2002.
De toegang is gratis, in de Beurszaal van de Korenbeurs. Van half elf tot half een.

Open Art Exchange

De tentoonstelling New World gaat over de menselijke kant van migratie. Wat betekent migratie voor migranten, achtergelaten mensen, ontvangers, samenlevingen? Over wanhoop en hoop, over nieuwe deuren die opengaan, over teleurstelling en misleiding, over schijnbaar onoverbrugbare verschillen, wantrouwen en onbegrip. Maar ook over erkenning, openheid, nieuwe vriendschap en herwonnen stabiliteit. Over de rijkdom en wrijving van diversiteit. Over het verlangen naar wat was en wat komen gaat.
Van een tot zes open op de Hoogstraat.

Theater aan de Schie

20.15 uur: Danny Vera - Pressure makes diamonds

Scouting

Scouting BvH heeft iedere zaterdag bijeenkomsten voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën in en bij het groephuis aan het Burgemeester van der Lippad.

Art Gallery Voûte

Toont werk van Diet Wiegman, Walter van Oel, Joop Polder, Anthon Hoornweg, Elise Coenen, Ming Hou Chen, Casper Mak, Tos Kostermans en Ton Voortman. Van (bronze sculptures). Open van twaalf tot half zes.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Dowton Abbey
20.30 uur: Miles Davis: Birth of the Cool

Ketelfactory

Japan ontmoet Rotterdam in een poëtische fototentoonstelling. De fotografen Miho Kajioka en Rens Horn ontmoeten elkaar voor de eerste keer in een poëtische tentoonstelling waarin tijd en reizen centraal staan.

Nationaal Coöperatiemuseum

Tentoonstelling met werk van Andries ter Veer, ontwerper van reclamefolders en -posters voor Coop en voorloper Haka. Van elf tot vijf gratis toegang.

Jenevermuseum

Het Jenevermuseum is van elf tot vijf open, om kennis te maken met de wereld achter de jeneverindustrie. En te proeven valt er natuurlijk altijd.

Stedelijk Museum

Het is iets nieuws én een miljardenindustrie: modest fashion. Als eerste museum in Nederland laat het Stedelijk Museum Schiedam dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst.

Honderd jaar na de invoerin­g van het vrouwenkiesrecht koppelt het Schiedamse museum vrouwelijke kunstenaars uit het avant-gardistische verleden aan eigentijdse dames. Dus Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck en Lou Loeber aan Marlene Dumas, Nicky Assmann en Marjolein Witte. Of werk van de fotografen Eva Besnyö en Robin de Puy.

De Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko maakte grote abstracte schilderijen, die mensen raken. In musea staan heel vaak drommen mensen voor zijn schilderijen. Hoe is het om er helemaal alleen voor te staan? Bij de tentoonstelling Rothko & ik in het Stedelijk Museum Schiedam kunnen bezoekers dat zelf ervaren. Zij mogen alleen, zonder telefoon, één van zijn topstukken bekijken: het schilderij Grey, Orange on Maroon, No. 8 uit 1960. Niets of niemand staat het intieme moment met het schilderij in de weg. Het is Rothko & ik.

Het optimistische Mannetje met de zon dat Karel Appel kort na de Tweede Wereldoorlog maakte, is een van de publiekslievelingen uit de museumcollectie. Te zien met ander werk van CoBrA en nieuwe aanwinsten van onder andere Zoro Feigl, Anne Wenzel en Tjebbe Beekman.

Het museum is van elf tot vijf geopend.