Ziekenhuis geeft duidelijkheid over diensten op actiedag

25-09-2019 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland biedt inzicht in de gevolgen van de aangekondigde cao-acties door ziekenhuispersoneel: geplande zorg als operaties en onderzoeken gaan niet door, acute zorg wel.

Verder gaan 'alle polikliniekafspraken' wel door, aldus het ziekenhuis. "Bloedprikken is op 2 oktober niet mogelijk. Alle bloedprikpunten zijn gesloten."

Gisteren kondigden de vakbonden van verplegend en ander ziekenhuispersoneel aan dat volgende week woensdag een actiedag wordt, waarop een 'zondagsdienst' wordt gedraaid. Als eerste ziekenhuis na de zomer kozen zij het Franciscus in Schiedam en Rotterdam voor hun acties. "De raad van bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft overleg met de actievoerders", aldus het ziekenhuis. "Het gezamenlijk uitgangspunt is dat er ruimte is voor actievoeren, waarbij de veiligheid voor patiënt en medewerker gewaarborgd blijft."

Niet op alle afdelingen wordt actie gevoerd. Voor zo ver nu bekend wordt de zondagdienst gedraaid op de volgende afdelingen:
- Operatiekamers (OK), Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland.
- Bloedprikpunten. Alle bloedprikpunten van Franciscus Gasthuis & Vlietland zijn gesloten.
- Dialyse, Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland
- Verpleegafdeling Interne Geneeskunde/Nefrologie, Franciscus Gasthuis.
- Endoscopie, Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland.
- Paramedische Diensten: fysiotherapie, ergotherapie en logopedie, Franciscus Gasthuis en Franciscus Vlietland.

Onder 'acute zorg' verstaat het ziekenhuis de zorg voor oncologische patiënten, voor opgenomen patiënten en dus ook de polikliniekafspraken. Ook op de afdeling Radiologie wordt 'gewoon' doorgewerkt. "In de media wordt de afdeling Radiologie ook genoemd als afdeling die meedoet aan de cao-actie. Dat is in Franciscus Gasthuis & Vlietland niet het geval. Alle afspraken op de afdeling Radiologie gaan op 2 oktober door", aldus de toelichting van het ziekenhuis.

Patiënten die op woensdag 2 oktober een afspraak hebben die niet door kan gaan, worden hier vandaag of de komende dagen over gebeld. Er wordt dan een nieuwe afspraak gepland. Wie op 2 oktober een afspraak heeft op één van de Franciscus-poliklinieken en moet daarvoor bloed moet laten prikken, kan dit het beste voor woensdag doen, op één van de bloedprikpunten.

 Gerelateerd