Zorgen over zorg aan baby's en kinderen

13-02-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De mogelijkheden om in de regio te bevallen en om zieke kinderen in het ziekenhuis op te nemen, staan onder druk.

Het Algemeen Dagblad noemt voor het eerst een datum waarop de verpleegzorg aan kinderen niet langer in Schiedam wordt geboden. Dat is 30 maart. Opname van zieke kinderen in het Franciscus Gasthuid & Vlietland gebeurt vanaf dan in Rotterdam, aan de Kleiweg. Drijfveer is volgens het ziekenhuis het tekort aan personeel. Dagbehandeling en poliklinische zorg wordt ook na 30 maart wel in Schiedam en Maassluis geboden, aldus een woordvoerster van het ziekenhuis. Overigens staat genoemde datum nog niet definitief vast; er wordt nog overlegd met de huisartsen in de regio.

Ook in Rotterdam zijn echter te weinig verpleegkundigen en andere zorgverleners. Dit kan leiden tot 'zorgwekkende situaties', zo constateert Leefbaar Rotterdam. De website Waterweg Actueel bericht erover. Leefbaar komt met schriftelijke vragen een het Rotterdamse gemeentebestuur. "Een bevalling in Rotterdam moet qua capaciteitsproblemen zonder extra stress verlopen, vindt LR, maar de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) waarschuwt dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor moeder en kind door personeelstekorten en het opheffen van geboorteplekken in ziekenhuizen. Daarnaast staat kraamzorgaanbieder Zorg in Nederland op omvallen. De zorginstelling nam eind vorig jaar nog Kraamzorg Rotterdam over", aldus de website.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd. Met name is het genuanceerd waar het de zorg in Schiedam aan kinderen in de nabije toekomst betreft.


Gerelateerd