Rechter: Eurogrit moet betalen

06-12-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Eurogrit moet betalen voor de schade die afnemers leden doordat het straalgrit dat het bedrijf leverde, was vervuild met asbest.

In eerste instantie gaat het om een bedrag van bijna vijftigduizend euro. Dat moet Eurogrit vergoeden aan het Vlaardingse bedrijf Muehlhan, dat veel straalwerk (het ontroesten van staal) verricht in de scheepsbouwindustrie, bijvoorbeeld voor Damen en Huisman.

Muehlhan had om een schadevergoeding van 2,4 miljoen euro gevraagd. Dit omdat werk moest worden stilgelegd. Volgens Eurogrit zou compensatie van alleen het factuurbedrag volstaan. De rechter oordeelde dat een genoegdoening van enkele procenten van het gevraagde bedrag nu volstaat; Muehlhan kan later meer eisen.

Uit de uitspraak volgt de Eurogrit aansprakelijk is voor geleden schade door uitgesteld werk. Dat is ook belangrijk voor andere afnemers van het Dordtse bedrijf.

Begin oktober werd kankerverwekkend asbest ontdekt in het straalgrit van Eurogrit. Een kleine zeshonderd bedrijven kregen het spul de afgelopen maanden geleverd. Branchevereniging Onderhoud NL raamde de schadekosten voor alle bedrijven begin november op tweehonderd miljoen euro.

Gerelateerd
Reacties