155 euro boete voor verkeerde inhoud in PMD-kliko

01-07-2019 Nieuws Redactie/FlashphotoNL

Een medewerker van Toezicht & Handhaving kijkt samen met een Irado-medewerker de inhoud van een PMD-kliko na (bron foto FlashphotoNL)

SCHIEDAM - Het Team Toezicht & Handhaving van de gemeente Schiedam zal vanaf vandaag degenen die hun vuil in een PMD-kliko aanbieden mogelijk gaan beboeten als er vuil in is gedaan dat niet hoort in deze kliko voor plastic verpakking, metalen verpakking, drankkartons. Zo'n boete bedraag 155 euro. 

De buurten Woudhoek, Ringvaart en de Vogelbuurt maken sinds 20 mei 2019 gebruik van een PMD-kliko. De afgelopen weken is ingezet op voorlichting, is er een afvalcoach de wijken ingestuurd, en is er met enige regelmaat een waarschuwing uitgedeeld. Vanaf vandaag wordt ook echt gehandhaafd op het foutief aanbieden van het PMD-afval.

Team Toezicht & Handhaving rijdt op verzoek van de gemeente samen met Irado mee met de ophaalronde. Irado controleert de inhoud van de kliko's en seint bij foutief aanbieden medewerkers van Toezicht & Handhaving in. Die medewerker stelt de overtreding vervolgens vast en gaat op zoek naar de eigenaar van de kliko. Die kan eventueel een boete tegemoet zien.

Op de site van Irado kan teruggevonden worden wat er nou wel en wat er nou niet in een PMD-kliko thuis hoort. Wat er bijvoorbeeld niet in thuishoort is een lege (metalen) slagroomspuit. Wat volgens een opsomming van Irado niet als plastic verpakking wordt gezien maar bij het restafval moet:
Koffiecups
Piepschuim
Chipszakken met een aluminium laagje
Terpentineflessen, kitkokers
Doordrukstrips van medicijnen, vitamines en kauwgom
Plastic tuinstoelen
Plastic buitenspeelgoed, zoals: (opblaasbare) ballen, luchtbedden, krokodillen, zwembandjes en alle andere plastic waterpret speelgoed
Grote stukken metaal, zoals sloopafval en oude fietsen (bij grofvuil)
Hoesjes van cd- en cassettebandjes