Arrestaties bij fruitbedrijf Spaanse Polder

12-11-2020 Nieuws Redactie


ROTTERDAM- De politie heeft de eigenaar van een fruitbedrijf in de Spaanse Polder aangehouden op verdenking van de invoer van drugs, deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Ook enkele van zijn zakelijke contacten zijn aangehouden, drie mannen van 57, 50 en 41 en een vrouw van 29 jaar.

Naast de fruithandelaar gaat het om een medewerker van het fruitbedrijf en tussenpersonen, zo meldt de politie. De aanhouden vonden eerder deze week plaats; de verdachten zijn vandaag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Hett vijftal wordt ervan verdacht de invoer van honderden kilo’s drugs via containers mogelijk te hebben gemaakt. Ook worden zij ervan verdacht via het legale bedrijf crimineel geld te hebben wit gewassen. Bij zoekingen bij de verdachten en het bedrijf werd onder meer vijftienduizend euro aan contant geld gevonden. Ook zijn vier zeer dure horloges in beslag genomen.

Het onderzoek naar de fruithandelaar startte naar aanleiding van verdachte geldtransacties. Maandenlang verzamelden rechercheurs informatie rond de fruithandelaar en werd gewerkt aan het verkrijgen van inzicht in zijn ondermijnende praktijken, zo meldt de politie. Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door ontsleutelde Encrochat berichten.

Het bewuste fruitbedrijf bevindt zich op de Groothandelsmarkt in de Spaanse Polder. Een gebied dat bijzondere aandacht heeft van politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst met het project 'Holsteiner', dat sinds 2014 draait. Rotterdam en Schiedam zijn extra alert op malafide bedrijven in dit gebied en pakken deze bij misstanden zowel strafrechtelijk, fiscaal als bestuursrechtelijk aan.Gerelateerd