B&W wil metamorfose Stadserf

17-12-2020 Nieuws Redactie

Impresse van het Stadserf en omgeving, zoals dat er ergens tegen het eind van dit decennium uit zou kunnen zien; beeld: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Het Stadserfcomplex gaat op de schop, als het aan B&W ligt. Wethouder Fahid Minhas presenteert de gemeenteraad een plan, ‘zo’n mooi plan’.


Daarin lukt het volgens Minhas om verschillende ambities van de stad te realiseren: vergroening van het Stadserf, realisatie van een eigen ingang van het Theater aan de Schie, het meer bij de stad betrekken van Singel en Overschiesestraat  en het waardig in het zicht krijgen van de ruïne van Huis te Rivière.

De plannen worden gefaseerd aangepakt. Als eerste moet er een complex met 37 appartementen komen op de hoek van de Overschiesestraat en de Broersvest, waar ooit de tram keerde. Die fase kan zichzelf financieel bedruipen en de bouw zou al in 2022 kunnen beginnen. In deze fase krijgt het theater ook zijn eigen entree; die ombouw financiert zichzelf doordat de gemeente kan besparen op het inzetten van een bewaker op alle avonden dat het theater voorstellingen heeft. 

In een tweede fase wordt dat een fors deel van het huidige stadskantoor gesloopt. In ieder geval gaat het om de ruimtes van het Klant Contact Centrum - ‘veel te groot in de huidige tijd van internet’, aldus Minhas, en energieslurpend bovendien -, het personeelsrestaurant, de bovenliggende verdiepingen van de voormalige bibliotheek en de verdieping daarboven van het gemeentearchief. De raadszaal en de kantoren van het stadsbestuur blijven onaangeroerd. Boven op de nieuwe ingang van het stadskantoor, waarin het archief en het Klant Contact Centrum terugkeren, worden 66 appartementen gebouwd. Het complex wordt volgens de huidige ideeën acht verdiepingen hoog.

Het nieuwe gebouw laat de zichtlijnen tussen Broersvest en Singel als het goed is open, waardoor deze belangrijke invalsweg vanaf het station meer bij het stadscentrum wordt betrokken. 

De derde fase betreft dan de realisatie van een stadspark op het nu versteende Stadserf. Daarvan zou pas sprake zijn na 2027, vanwege de gefaseerde aanpak. 

De wethouder wil nog niet zeggen welke kosten zijn gemoeid met de plannen. Fase 1 levert als het goed is geld op, fase 2 en 3 niet; Minhas kan nog geen duidelijkheid geven hoeveel er vanuit de stad nog bijgelegd moet worden. Uiteraard hangt dat af van de markt voor nieuwbouwwoningen en de kosten die bouwers (en slopers) in rekening brengen. 

B&W vraagt de raad in eerste instantie in te stemmen met het beschikbaar stellen van drie ton om de plannen verder uit te werken.Gerelateerd