Fahid Minhas een van de drie beste jonge bestuurders

06-01-2020 Nieuws Kor Kegel

Fahid Minhas geeft en krijgt vertrouwen en dat valt in Nederland op. Foto: Petra van der Veer

SCHIEDAM – Enthousiast, deskundig en bevlogen: die kwaliteiten van Fahid Minhas zijn kennelijk niet alleen in Schiedam opgevallen. De 31-jarige wethouder is genomineerd voor de titel beste bestuurder van Nederland in de categorie onder de veertig jaar. 
Zojuist maakte het tijdschrift Binnenlands Bestuur dat bekend. Het is het elfde jaar op rij dat de verkiezing Beste Bestuurder van de decentrale overheid wordt gehouden. Alle lokale en provinciale volksvertegenwoordigers kunnen kandidaten voordragen, ook burgemeesters, griffiers en politici in de waterschappen.  

“Ik ben blij verrast”, reageert wethouder Minhas. “Het is geen publieke stemming waaraan iedereen kan meedoen. De uitslag komt tot stand dankzij stemmen van vakgenoten van gemeenten en van provincies, regionale overheden en waterschappen. Ik heb niemand opgeroepen om op mij te stemmen en dan is het plezierig om te constateren dat vooral ook mensen van buiten Schiedam zien dat ik er wat moois van probeer te maken. Ik oefen het wethouderschap in Schiedam met veel passie uit, ben gedreven en gemotiveerd en ik ga er enthousiast mee door. Dan is zo’n nominatie natuurlijk een extra impuls.”  

Bestuurders en topambtenaren die Fahid Minhas in de eerste ronde voordroegen, omschreven hem volgens Binnenlands Bestuur als volgt: “De manier waarop wethouder Minhas de woningbouw aanpakt in Schiedam wordt voluit geprezen door stemmers. Zijn ambitieuze projecten waaruit lef, kennis van zaken en inzicht blijken, worden erg gewaardeerd. Daarnaast wordt wethouder Minhas geprezen om de manier waarop hij luistert naar de inwoners van Schiedam en de raadsleden. Volgens een van de stemmers voelen mensen zich serieus genomen als ze in gesprek gaan met wethouder Minhas.”  

Binnen het college van burgemeester en wethouders houdt Minhas zich bezig met de aandachtsgebieden bouwen en wonen, ruimtelijke ordening, maritieme ontwikkeling, bedrijventerreinen en sport.  

Nu de nominaties bekend zijn, resteert nog tijd tot en met zondag om te stemmen. De definitieve uitslag wordt bekend gemaakt op Kompas 2020, het nieuwjaarsevenement van Binnenlands Bestuur, volgende week donderdag. Dat gebeurt in Oss, omdat de vorige titel Beste Bestuurder van Nederland toekwam aan de burgemeester van Oss, Wobine Buijs-Glaudemans. 

De opzet is dat gekozen bestuurders van lagere overheden kenbaar maken wie zij vonden uitblinken in het voorbije jaar. Het online-onderzoek wordt in opdracht van Binnenlands Bestuur uitgevoerd door het in bestuurlijke kwaliteit gespecialiseerde Necker van Naem te Utrecht. Naast de Beste Bestuurder 2019 worden ook de Beste Bestuurder van een kleine gemeente (kleiner dan 35.000 inwoners), de Beste Bestuurder jonger dan veertig jaar, en de best bestuurde decentrale overheid geselecteerd.