Geschiedenis maak je van droom naar daad

11-10-2015 Nieuws Redactie

Foto's: Roger Pluijm


SCHIEDAM - “Tussen Droom en Daad” was het thema van de lustrumeditie van de Schiedamse Nacht van de Geschiedenis. En dat gold net zo zeer voor dit initiatief zelf: met de vijfde uitvoering van dit initiatief is voor de organisatoren ook een droom waargemaakt. De Nacht van de Geschiedenis heeft zich een vaste plek verworven in de Schiedamse uitgaansagenda's. Je weet: op de tweede zaterdag van oktober is het zo ver.

Ook de formule is vertrouwd: het feest begint met een muzikale opening. Daarna begeven de bezoekers zich naar uiteenlopende historische presentaties. Deze zijn kort en worden voor het grootste deel twee maal gehouden. Zo hebben de bezoekers de keuze uit verschillende onderwerpen. Aan het eind van de 'nacht' is er een gemoedelijk slotfeest.

De opening van deze vijfde, vond gisteren plaats in de Westvestkerk. Zanger Eric Habets bracht daar, begeleid door de pianist Tobias Wenting, 'Dream the Impossible Dream' uit de musical de Man van La Mancha en 'Nella Fantasia' van Enrico Morricone ten gehore.

Wenting studeert filmmuziek aan het conservatorium van Bonn. Dat kwam goed uit: hij zorgde voor de muzikale begeleiding van de stomme filmfragmenten over oud-Schiedam, die Reinard Maarleveld in zijn presentatie vertoonde. Ondertussen was een ander deel van het publiek onderweg in de binnenstad langs belangrijke plekken in het leven van de tragische dichter François Haverschmidt.

Wie liever onder de pannen zat, volgde een van de lezingen op het programma. Zo maakten velen voor het eerst kennis met Floris van Henegouwen, de avontuurlijke zoon van vrouwe Aleida, die eerst het hart en daarna het rijk van een Griekse prinses veroverde. Als we ooit nog eens culturele reizen gaan verzorgen, zo stelde historicus Han van der Horst, dan is het daarheen. “Want je schijnt overal zijn wapen te vinden en dat is dus het wapen van Schiedam.”

Van der Horst zelf verzorgde een presentatie over de Schiedamse dromen op het gebied van ruimtelijke ordening en wat daarvan terecht kwam. Christel Kordes van het Stedelijk Museum deelde met het publiek haar droom over een zichtbare historische collectie.

Het tweede gedeelte vond plaats in de Sint-Joris Doele. Daar legde schoolleider Eric van 't Zelfde aan een talrijk publiek uit hoe je een school super maakt: consequent zijn, prestaties belonen, luiwammesen afstraffen en de docenten aanpakken die slecht scoren bij de leerlingen. Tegelijkertijd ging het in de talkshow van Marianne Ames en Marco Spruit Bleeker net zo goed over presteren. Hun gesprekspartners waren de Schiedamse topsporters Nouchka Fontijn, Hans Lingen (tafeltennis) en Maurice Wiegman (triathlon). Ze stelden alle drie de wil centraal, als het om scoren gaat en de focus op het gestelde doel. Alleen Lingen – in de herfst van zijn carrière, vond hij zelf – relativeerde dat: de boog kan niet altijd gespannen blijven en het leven is meer dan presteren alleen.

Met zo'n verhaal hoef je bij Wiegman niet aan te komen. “Leven is een keuze” is de titel van zijn volgende zelfhulpboek. Ondanks het feit dat hij aan een rolstoel gekluisterd is, weigert hij mee te doen aan de gehandicaptensport. Volgend jaar wil Marcel Wiegman de Alpe de Huez overwinnen. Hij zamelt daarvoor sponsorgeld in. De opbrengst is voor kankerpatiënten. Wiegman heeft weliswaar de macht over zijn beenspieren verloren, zei hij, maar zijn ziekte is niet dodelijk. Wie aan kanker lijdt, staat er vaak veel slechter voor. Vandaar zijn actie. Meer op Wiegmans site '
Passie zonder Beperking”: http://www.passiezonderbeperking.nl/maurice-sport/.

 

Bekijk de foto's
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date