Smogalarm voor Schiedam

25-07-2019 Nieuws Redactie


BILTHOVEN - De luchtkwaliteit in Schiedam is vandaag 'zeer slecht'. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een smogalarm afgeeft voor delen van het land, waaronder het Rijnmondgebied.

Het RIVM adviseert mensen die klachten ondervinden om binnen te blijven - mits het daar koel genoeg is- en zware lichamelijke inspanning te beperken. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

De lucht in onze regio kent veel ozon, die zorgt voor smog. Dat kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, aldus het RIVM. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

De RIVM adviseert mensen met klachten op dit vlak hun huisarts of de Gemeentelijke Gezondheidsdienst te raadplegen. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan. Het RIVM rekent op 240 microgram ozon per kubieke meter lucht; wanneer deze waarde dreigt te worden overschreden zet het RIVM de waarschuwing om in een alarm.

Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen geldt voor gevoelige groepen, verduidelijkt het RIVM. De waarschuwing geldt voor (delen van) Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland, Noord-Brabant en Utrecht. Ook morgen en zaterdag is er een serieuze kans op smog, maar 'concentraties zullen naar verwachting lager zijn'. Er geldt vrijdag een smogwaarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor smog.Gerelateerd