Categorieën

Service

Verbazing in Tuindorp over onduidelijke betaling speelplek

Verbazing in Tuindorp over onduidelijke betaling speelplek
Nieuws

Verbazing in Tuindorp over onduidelijke betaling speelplek

  • Kor Kegel
  • 25-01-2022
  • Nieuws
Verbazing in Tuindorp over onduidelijke betaling speelplek

Met de sloop van de Sint Martinusschool en de daaropvolgende woningbouw komt een belangrijke speelplek in Tuindorp te vervallen. Foto: Joop Binkhorst

SCHIEDAM – Is er uit de Eneco-miljoenen nu wel of geen geld voor een nieuwe speelplek in Tuindorp? Dat is een van de vragen waarover gemeenteraadsleden vanavond vergaderen. 

In maart vorig jaar kreeg een delegatie van de Tuindorpers de toezegging dat er uit de Eneco-middelen kon worden geput, maar wijkbewoonster Wil Binkhorst leest daar nies over terug in de nota over sport- en speelplekken in Schiedam. Daarom is ze in de pen geklommen. Ze richt zich zowel tot het college van burgemeester en wethouders als tot de leden van de gemeenteraad.  

Het grote probleem in wijk Tuindorp is dat er na de niet gewenste sloop van de Sint Martinusschool een speelplaats verloren gaat. Dat werd op dinsdag 2 maart vorig jaar aangekaart bij wethouder Fahid Minhas. “We hebben toen duidelijk aangegeven dat er ook voor de jeugd tussen de 8 en 14 jaar een nieuwe plek moet komen met wat sporttoestellen zoals in het Prinses Beatrixpark. Tegenover Mundo op de Schiedamseweg is een ruimte die daarvoor geschikt gemaakt kan worden”, schrijft Wil Binkhorst. 

Op woensdag 15 september 2021 hebben vertegenwoordigers van de wijk- en bewonersvereniging Tuindorp een gesprek gehad met Minhas’ opvolgster Antoinette Laan. Dat ging over de sloop van de school en de geplande nieuwbouw aan de Iepenlaan. Aan het einde van het gesprek gaf wethouder Laan aan dat als er problemen waren met het realiseren (lees financieren) van de speelplek, de wijkregisseur haar direct moest contacten. 

Wil Binkhorst: “Op dinsdag 18 januari 2022 hebben wij het definitieve speelplekkenplan voor Tuindorp naar de wijkregisseur gestuurd. Eerder hadden wij al met de wijkregisseur en Maarten Beckers een soort concept-plan gemaakt. Ik begrijp uit de sport- en speelplekkennota dat de Eneco-middelen nu vergeven zijn. Dus blijft er niets over voor de 8- tot 14 jarige jeugd uit Tuindorp die hun speelplein verliezen door sloop en nieuwbouw.” 

In de loop van deze maand belde Wil Binkhorst het Klant Contact Centrum van de gemeente Schiedam om een terugbelafspraak te maken met wethouder Laan. Ze schrijft over het vervolg: “Tot mijn verbazing word ik op 12 en 18 januari gebeld door verschillende ambtenaren die allerlei vragen hadden over mijn terugbelbericht. Beide keren heb ik aangegeven dat ik voor wethouder Laan een terugbelbericht had achtergelaten en niet voor iemand anders. Tot op heden heb ik wethouder Laan nog niet gesproken.” 

Ze is verbaasd dat de gemeente per speelplek een keuze zal maken over participatie. Maar, zegt ze: “Volgens de input van de burgers die meegewerkt hebben aan de concept-Participatienota was de behoefte dat bewoners aan de voorkant direct benaderd willen worden. Dat is iets heel anders. Hebben al die bewoners dan uren voor niets vergaderd als het bestuur toch zelf beslist?” 

Ze besluit met een verzuchting: “Bovengenoemde zaken maken het leven van een Schiedamse burger er niet makkelijker op. Het kost ontzettend veel vrije tijd die beter besteed kan worden aan het vrijwilligerswerk in de stad. Dan hebben we het nog niet over de irritatie die het oplevert. Op deze manier haken burgers af. Is dat wat het stadsbestuur voor ogen heeft?” 
 

Voetnoot: 
De Eneco-middelen zijn de miljoenen die de gemeente Schiedam gekregen heeft voor het afstoten van haar aandelen in Eneco.