Zwaaitegel, vernieuwing Bagijnhof eo., kinderpas en meer in raad

12-11-2019 Politiek Redactie

SCHIEDAM – De eerste termijn van de begrotingsbehandeling kende nog meer opmerkelijke voorstellen. Zo stelde het CDA voor in navolging van Zwolle een ‘zwaaitegel’ te introduceren in de stad. Die zou voor deuren moeten worden gelegd van huizen van mensen die open staan om begroet te worden, omdat ze wellicht wat eenzaam zijn.

Het VVD kwam met het voorstel voor een plan voor flexwoningen, in de strijd tegen het tekort aan woningen. De VVD ziet ook wel wat in radicale plannen voor de woningen ‘achter het museum’, ‘de zijstraten van de Baan’. Die staan op de nominatie voor groot-onderhoud. “Wanneer komen de bulldozers?”, vroeg Onno Spek zich af. De woningen in kwestie zijn volgens hem ‘ontsierende panden met weinig sfeer’. Door radicaal de sloophamer te hanteren kunnen nieuwe panden worden gerealiseerd die wel recht doen aan het historische karakter van de binnenstad, aldus Spek.

Een ander voorstel kwam van Denk. Die fractie ziet graag dat het college gaat lobbyen bij het Rijk opdat studenten zelf kunnen beslissen wanneer ze met hun ‘studentenreisproduct’ op reis gaan. Dat moet flexibeler dan nu het geval is.

Het AOV stelt voor om in Schiedam te komen tot één pas voor de leeftijdsgroep daaronder, de kinderen. Voor schoolspullen, een fiets, sportkleding moeten zij bij verschillende instanties terecht. Dat moet anders kunnen: één pas, zonder allerlei formulieren.

Petra Zwang kwam met het voorstel om een vertrouwenspersoon aan te stellen voor vrijwilligers die zich zorgen maken over ongewenst gedrag in de organisaties waarin zij aan het werk zijn.Gerelateerd