Categorieën

Service

HCS: nieuw complex, nieuw elan

HCS: nieuw complex, nieuw elan
Sport

HCS: nieuw complex, nieuw elan

  • Ted Konings
  • 21-08-2016
  • Sport
HCS: nieuw complex, nieuw elan
SCHIEDAM – HCS maakt zich op voor het eerste seizoen op het nieuwe onderkomen. De hockeyende meisjes van HCS hebben gisteren hun eerste wedstrijden gespeeld op de nieuwe velden van de club.

HCS, Hockey Combinatie Schiedam, ontstond vorig jaar uit een fusie van de klassieke Schiedamse clubs Spirit en Asvion. De fusie kwam tot stand onder invloed van Schiedam in Beweging, het gemeentelijke project dat ruimte voor woningbouw in de stad creëert door verhuizing van sportclubs. Enkele verenigingen gaan spelen op het A4-sportdak, maar ook op Thurlede en Harga wordt alles letterlijk en figuurlijk overhoop gegooid. Asvion vertrekt van Thurlede; Spirit verhuist, versterkt met Asvion, over de Hargalaan naar een nieuw hockeycomplex. Zo ontstaat in de oksel van de A4 en A20 ruimte voor de beoogde vestiging van Decathlon.

Deze weken en maanden is er hard gewerkt aan de nieuwbouw en aanleg van het fusieclubcomplex. “De velden zijn onze prioriteit”, vertelt HCS-voorzitter René van der Klink. Het nieuwe hockeyseizoen begint over drie weken en velden en teams moeten dan klaar zijn. Vorige week speelden de dames hun eerste wedstrijden op de nieuwe velden, dit weekend dus de meisjes, nadat zij daarop deze week voor het eerste mochten trainen.

In totaal kent HCS dertien damesteams, waaronder één veteranen elftal. Drie daarvan zijn selectieteams, waarvan dames 1 in de Eerste Klasse speelt. Ook de heren kennen dertien teams, maar daaronder zijn er maar liefst zes ingericht op veteranen, waarbij het plezier voor en na de wedstrijd misschien nog wel zwaarder telt dan tijdens. De heren kennen twee selectieteams, met heren 1 komend seizoen in de Tweede Klasse, na degradatie van Spirit vorig jaar.

Over de velden niets dan goeds, zo lieten de meisjes vandaag weten. Drie er van zijn watervelden – 'daarmee zitten we in de top vijf van Nederland', aldus coördinator Peet Maat. Een veld lag er al langer, een ander is aangelegd en een derde moet nog worden aangelegd. Dan is er nog een klein veld in aanleg.

Met zes echte velden beschikt HCS over een accommodatie die vergelijkbaar is met die van clubs als HCR en Leonidas in Rotterdam. Terwijl die clubs nog flink groter zijn; dat biedt dus mogelijkheden en rust bij het indelen van het speelschema – zonder dat de allerkleinsten al op de hele vroege morgen moeten gaan spelen.

HCS heeft nu 1330 leden. Dat actuele aantal verrast Van der Klink. “We hadden er op gerekend dat er leden zouden opzeggen, gezien de geschiedenis. Zo'n fusie is toch het moment waarop mensen zeggen: 'nu moet maar eens een ander het doen', of 'ik ga maar eens iets anders doen'. Maar we blijken dat effect te hebben overschat.” In plaats daarvan ervaart de voorzitter juist nieuw elan.

Een manier waarop dat uitpakt zijn de mogelijkheden om goeie trainers aan te trekken voor alle teams. De salarissen en vergoedingen van alle coaches vergen een forse hap uit de middelen van de club; ze staan voor 135.000 euro op de begroting. De hoogste teams vergen uiteraard de hoogste bedragen. “Maar nu we minder kwijt zijn aan de hoogste teams, is er juist meer mogelijk bij de lagere teams.” Zo krijgt de oudere jeugd die kinderteams traint een kleine vergoeding. “Bij Albert Heijn verdienen ze 3,75 euro per uur. Als ze bij ons die uren maken, moet je daar ook iets tegenover stellen, anders komen ze niet meer.” De tijden veranderen: “Vroeger kon je een vader voor de groep zetten om te trainen. Maar mensen zijn veeleisender geworden en denken al gauw dat hun dochter een Paumen-in-de-dop is. Die willen een echte trainer voor de groep”, aldus Van der Klink.

HCS maakt minder kosten voor de hogere teams omdat de selectieteams van Asvion en Spirit zijn gecombineerd, voor het eerst dit seizoen. “In plaats van twee heren 1-teams is er nu één; er sijpelt meer geld door naar de jeugd.” Het past volgens Van der Klink dus in een aanpak die toekomstgericht is.

Komende week wordt volgens Peet Maat nog spannend voor de selectieteams; nu spant het er om wie wordt geselecteerd voor heren 1 en 2 en wie voor dames 1 en 2 en 3. “Er moeten nog mensen afvallen.” Wie dat zijn wordt komende week duidelijk. 'Afvallen' betekent dan vooral op een iets lager niveau spelen dan geambieerd. “Wie afvalt bij het eerste, schuift door naar het tweede.” Zie het als een soort waterval. Spannend dus voor wie het betreft.

Toekomstgericht is ook de accommodatie, aldus Van der Klink. “We zetten hier iets neer wat jaren mee moet gaan. Ik wil niet over een paar jaar weer aan het verbouwen gaan.” De komende weken en maanden wordt er gebouwd aan een modern clubgebouw, met aan twee zijden ruimte om naar de wedstrijden te kijken. Onder het gebouw een forse kelder. “We hebben zo veel spullen op te slaan, ook dat moet er netjes uitzien, we willen geen containers op het complex.” Om echt spic en span op orde te zijn in het nieuwe onderkomen, investeerde HCS 'een paar ton aan eigen middelen' in het clubhuis.

In die tijd is het een beetje behelpen, met veel verkeer tussen het oude complex (waar omgekleed wordt en de kantine is) en het nieuwe. Dat wordt naar verwachting in november opgeleverd. “Dan gaan we tijdens het zaalseizoen inruimen en verhuizen, en nemen we in maart ons nieuwe complex in gebruik.”

Het mooiste tot die tijd voor de voorzitter? “Het gegeven dat ik sinds 2010 aan het praten ben en dat het vijf jaar lang vooral een kwestie was van vergaderen en pakken papier. Nu worden de resultaten van al onze inspanningen zichtbaar.” Dankzij heel veel communicatie werkt dat volgens Van der Klink. “We zijn open geweest over alle stappen. Hebben ook echt nagedacht hoe de hockeyclub van over tien of vijftien jaar er uit ziet."  En daar naar gehandeld. "Ons nieuwe complex is winst voor de stad, voor het hockey en voor de club.”