Vadim Virny versterkt VST

01-10-2019 Sport Redactie

Vadim Virny; foto: VST


DAMMEN - Vadim Virny versterkt het team waarmee Van Stigt Thans met ingang van zaterdag een gooi doet naar de titel in de nationale damcompetitie.

Virny kwam als jonge speler al bovendrijven in de damcompetities, eerst in zijn Sovjet-Unie. In 1983/1984 werd hij uit het niets zomaar Europees kampioen en uitdager van Harm Wiersma in de strijd om de wereldtitel. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw, Elena Altsjoel (wereldkampioene in 1980, 1982, 1983, 1984 en 1985) in Duitsland. Hij heeft jarenlang aan zijn maatschappelijke carrière de voorkeur gegeven, zo maakt Frits Luteijn namens VST bekend.

In 2011 plaatste Virny zich 'zonder enige voorbereiding' voor het wereldkampioenschap. "Kennelijk is hij het niet verleerd. Hij speelde bij diverse Nederlandse verenigingen. Hij heeft het hoogste elo (puntenwaardering in het dammen, red.). Twee punten meer dan Gantwarg. Hij geldt als levensgevaarlijk als de openingsfase voorbij is. Typisch een Russische beer, die je als tegenstander niet lichtvaardig moet wekken."

De Schiedamse dammers binden in het nieuwe seizoen de strijd aan met Hijken, de regerend kampioen. De twee zijn de afgelopen jaren de grote concurrenten in de strijd om het landskampioenschap.  Twee jaar terug wist VST Hijken verrassend af te troeven en de titel te pakken. Afgelopen seizoen lukte dat net niet. Dit jaar nieuwe kansen, zo redeneert VST.

Het zal moeten gebeuren met (op Virny na) hetzelfde team bestaande uit vijf grootmeesters en drie internationaal meesters. Sommigen daarvan hebben volgens VST 'een geweldige ontwikkeling' doorgemaakt. Jeugdspeler Jitse Slump speelt op het ogenblik in het echte wereldkampioenschap en is misschien over een week grootmeester. Ook Casper Remeijer heeft dit jaar een enorme sprong gemaakt en speelde in het Nederlands kampioenschap naar een verrassende vijfde plek. Volgens Luteijn valt deze weelde echter in het niet bij Hijken, dat speelt met negen grootmeesters. Daaronder de wereldkampioen Roel Boomstra en voormalig wereldkampioen Harm Wiersma.

Het vorig jaar gedegradeerde tweede team probeert direct terug te komen op het hoogste niveau met de Afrikanen Christian Niami en Thomy Mbongo uit Kameroen en jeugdwereldkampioen Emre Hageman.Gerelateerd