Ed Babbel neemt er in maart De Unie bij

06-12-2017 Uit Kor Kegel

SCHIEDAM – Het wordt een heel ander café dan De Babbelaar. “Niet te vergelijken”, zegt Edward Molenaar. “De Babbelaar is een buurtcafé, maar ook in trek bij sportliefhebbers uit de hele stad. Met De Unie gaan we heel iets anders doen. Dat wordt een grand café met een goede keuken.”

Daarmee bevestigt Edward Molenaar dat hij de nieuwe uitbater wordt van het oerschiedamse café De Unie, laatstelijk Uniek geheten. In januari wordt een serre aan de voorgevel gebouwd en in maart wil Edward zijn nieuwe aanwinst openen. Vorig jaar breidde hij uit met een snackbar in de Rembrandtlaan, De Knabbelaar geheten. Die naam is uiteraard een toespeling op zijn café De Babbelaar op de hoek van de Rembrandtlaan en de Vlaardingerdijk.

Ed Babbel, de bijnaam van Edward Molenaar en overigens ook onderdeel van zijn e-mail-adres, is niet van plan om met De Babbelaar te stoppen. Zijn oom Rinus van der Most stond er ooit, toen het café nog Centrum-West heette, en later namen zijn ouders Wim en Anneke het over. Nu staat hij er zelf in een team met onder anderen zijn broer Rogier. Jaren geleden was er een sloopplan voor het hele blok aan de Rembrandtlaan tussen de Vlaardingerdijk en de Nicolaas Beetsstraat, maar dat is van de baan, zegt Edward. “Ik ga De Unie er gewoon naast doen.” Wel overweegt hij de zaak aan de Gerrit Verboonstraat 23 een andere naam te geven. Al was het maar om te benadrukken dat het een horecabedrijf met een heel ander concept wordt.

De Unie werd tientallen jaren uitgebaat door Frans en Truus Leermakers, later samen met hun zoon Pascal. Per 1 juli 2016 stopten ze en begin dit jaar maakten Jolanda Arbouw en Barry Bernard er een bar-brasserie van. Ze zijn echter na een half jaar gestopt om terug te keren in de Rotterdamse horeca.Gerelateerd