Museum zoekt Coronavoorwerpen

25-06-2020 Uit Redactie

Coronavoorwerp: springtouw; foto: Stedelijk Museum


SCHIEDAM - Over jaren, of langer, mensen iets kunnen meegeven hoe de Coronatijd was, en wat die betekende. Dat is het idee achter de oproep van het Stedelijk Museum om voorwerpen in te sturen die iets te maken hebben met de Coronatijd.

Het museum zoekt echt 'alledaagse' spullen, vertelt Merel van der Vaart, conservator stadsgeschiedenis. "De uitbraak van Covid-19 is een unieke gebeurtenis in de wereldgeschiedenis. Als historisch museum willen we dat moment zo goed mogelijk vastleggen." 

Maar vaak wordt 'de geschiedenis' pas achteraf zichtbaar, zo weet zij. Op het moment dat je ergens middenin zit mis je vaak het overzicht over wat nou typisch of onderscheidend is. "We zoeken daarom nu al voorwerpen die ons over deze periode vertellen. Kocht je dingen die je eerder niet in huis had en die nu typisch Corona zijn?"

Zo kwam iemand al met een springtouw op de proppen. Dat diende om de lockdown sportief door te komen, want thuiswerk bevordert bewegen niet. Van der Vaart noemt nog andere zaken: "Misschien zat je in quarantaine en bezorgde je buurman je boodschappen. Dan kan die boodschappentas een typisch Coronavoorwerp zijn. Of de puzzel die je door de lange dagen heen hielp."

Het museum is van plan eind dit jaar aan te geven welke dingen het zo belangwekkend vindt dat zij in de 'Coronacollectie' van het museum zullen worden opgenomen. Iedere Schiedammer - en de mensen die in de stad werken - die dat wil mag voorwerpen aandragen. Een bericht naar E: merel@stedelijkmuseumschiedam.nl volstaat.Gerelateerd