Nou wordt Schiedam ook nog trendy

01-09-2019 Uit Han van der Horst

COLUMN - Zal je zien dat Schiedam op mijn oude dag ook nog trendy wordt. Anders zou een kok als Marnix Benschop niet zijn lot met onze stad verbinden. Dat is geen mannetje voor een varkenssaté of een biefstuk-brood. Hij behoort tot de vernieuwende vleugel van de Nederlandse culinaire sector. Dat heeft hij de afgelopen jaren wel laten zien in de Suicide Club en de Biergarten, waarvan hij mede-eigenaar was. Dat zijn plekken waar jonge heren en dames met wilde en tegelijk doordachte plannen zich thuis voelen.

In de beleidsstukken worden ze aangeduid als jonge starters. Je kunt ze herkennen aan de witte Applecomputers die zij altijd voor zich hebben en voor zover het heren zijn aan de stevige baard. Benschop heeft er zelf ook eentje. Zij worden geëscorteerd en vaak beconcurreerd door power girls met licht artistieke uitstraling. Niet de klokroktypes die je rond bankgebouwen en advocatenkantoren aantreft. Het zijn ook geen blanken allemaal. Ze vertegenwoordigen het Rotterdam van nu en dat is divers. Het zijn lui die je ook zo op en rond de Istiqlal Cadessi , bij het strand in Casablanca en in Miami in het wild tegenkomt. Of in Tsim Sha Tsui

Dat is het publiek van Marnix Benschop en hij gaat neerstrijken helemaal aan het eind van de Hoogstraat, op de hoek van de Brede Marktsteeg in een pand dat oude knarren nog steeds aanduiden als Radio van Dijk, ook al heeft het al decennia een horecabestemming.

Je had tussen de Dam en de Grote Markt twee elektronicawinkels, Radio Overdijk (“afbetalingszaak”, smaalde mijn moeder) en Radio Van Dijk. Ze hadden allebei televisies op poten in de etalage staan met een ingebouwde radio. Het waren zeer overheersende bakbeesten die dan ook tot een revolutie in de Schiedamse huiskamers leidden. Zaten de mensen tot dan toe in de mooie kamer rond een salontafel, nu werden banken en fauteuils zo neergezet dat iedereen goed zicht had op de televisie. Dat was het centrale meubelstuk waaraan de rest onderdanig was. Ik kan het niet bewijzen, maar ik denk dat in dezelfde tijd de gewoonte teloor ging om de voorkamer leeg te laten voor zondagen en visite terwijl het gezin eigenlijk in de achterkamer woonde en rond de eettafel zat. Of aan de keukentafel, als daar genoeg ruimte voor was. Hier komt dat afschuwelijke woord “keukentafelgesprek” uit voort, dat verzonnen is door de afschuwelijke staatssecretaris Martin van Rijn, die na Diederik Samsom de dikste en langste nagel is aan de doodkist van de PvdA

Maar ik dwaal af. Dat prachtige oude winkelpand met zijn vele bijzondere details kreeg dus een horecabestemming. Er waren verschillende eigenaars – laatstelijk Van der Wal – en het waren altijd plekken waar rockfans ongedwongen konden samenkomen en waar geen ruimte was voor kapsones. Wel voor optredens. Dat publiek heeft inmiddels zijn weg gevonden naar Pleinzicht tegenover het station, waar elke maandag de open podiums worden voortgezet, die Van der Wal destijds een tikje legendarisch maakten.

Dat wordt onder Marnix Benschop allemaal anders. Zoveel is wel duidelijk. Tegen de smikkelaarssite De Buik https://www.debuik.nl/rotterdam/nieuws/chef-kok-marnix-benschop-begint-eigen-brasserie-in-schiedam zegt hij: “Voor ieder wat wils, alleen ligt de focus iets anders, want je kan een mooi groentegerecht bestellen, waarbij je het stukje vis of vlees als het nieuwe frietje kan beschouwen. Als je gewoon een goed stuk vis of vlees wil,kan dat natuurlijk ook, maar eigenlijk doen we de dierlijke proteïne apart. Het eten is lokaal, puur, seizoensgebonden, vers en her en der met een internationale twist. Je hoeft geen standaard eten te verwachten.”

En waarom komt dat allemaal naar Schiedam? Marnix Benschop heeft in onze stad een huis gekocht en nou heeft hij het potentieel gezien.

Trendy, hip. Kan best. Let maar op.Gerelateerd