Categorieën

Service

Volksgeluk en Schiedam

Volksgeluk en Schiedam
Uit

Volksgeluk en Schiedam

  • Han van der Horst
  • 24-02-2019
  • Uit
Volksgeluk en Schiedam

COLUMN  - Een week geleden zag het er nog naar uit dat binnen een paar maanden een nieuwe spectaculaire danceclub geopend zou worden in de Ferro-loodsen op de Keileweg en wel vlak achter de historische gashouder die daar nog de herinnering levend houdt aan het tijdperk van voor Slochteren. Dat staat nu allemaal op losse schroeven. De gemeente Rotterdam gelooft niet meer dat de initiatiefnemers, horeca-mensen uit het Schieblok, erin slagen snel genoeg voldoende financiering bij elkaar te krijgen. Daarom hebben zij de samenwerking met hun bedrijf, de Maatschappij voor Volksgeluk verbroken. Dat kwam het Rotterdamse college op een echte dance-demonstratie voor de deur op het Stadhuisplein te staan. Dat maakte indruk. B&W lieten weten dat zij nog steeeds open staan voor goede en financierbare plannen van wie dan ook.

Wat heeft dit allemaal met Schiedam te maken? Nogal veel. De Keileweg maakt onderdeel uit het van het Merwehavengebied. Hij ligt vlakbij de veel bekendere Vierhavenstraat waar die rij megastores is gevestigd. Bij ons in de stad noemen we deze wijk Nieuw-Mathenesse. Het Schiedamse gedeelte daarvan begint ongeveer aan de Gustoweg en strekt zich uit tot aan de Buitenhaven.

Nieuw-Mathenesse is een beetje uit de tijd. Het is een industriewijk die voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog tot wasdom is gekomen. Nu zit de sleet erin, vooral sinds de laatste echte parel aan de industriële kroon, de glasfabriek, door de Amerikaanse eigenaren is gesloten. Hier in Schiedam wordt er dan ook over nagedacht om het gebied nieuw leven in te blazen. Er zijn al plannen in ontwikkeling voor de Buitenhaven vlak achter de Koemarkt. Die hebben een cultureel karakter.

In het Rotterdamse gedeelte is men al wat verder. Daar vinden we de ateliers van Daan Rosegaarde en de stadsboerderij met bijbehorend restaurant. Ook daar gaan ze voor een toekomst, waarin cultuur en creatief eenentwintigste-eeuws ondernemen samengaan.

Het Rotterdamse en het Schiedamse gedeelte van Nieuw-Mathenesse hebben elkaar nodig. Daarom is het slecht nieuws voor onze stad dat die danceclub – een magneet van jong koopkrachtig volk uit het hele land – voorlopig niet door gaat. Men heeft op de Coolsingel voor saaiheid en zekerheid gekozen in plaats van voor het avontuur en het risico.

Soms (nee niet soms, altijd) denk ik dat Schiedam en Delfshaven hun stadsmarketing en hun ontwikkeling gezamenlijk zouden moeten aanpakken. De twee enige historische kernen in het stadsgebied van groot-Rotterdam met daartussen een spannend oud industriegebied waar je juist de eenentwintigste-eeuwse creativiteit op alle gebied vrij baan kunt geven. Dat is een gouden combinatie. Maar dan moet je wel wat durven en ervoor zorgen dat je jezelf in de kijker speelt.

Daarom moet die danceclub doorgaan. Dat is in het belang van Schiedam en de levenskracht van onze gemeenschap. Als het dan toch niks kan worden met die Ferro-hallen, is er dan in Schiedam niet een of andere ouwe fabriek, dan wel superloods waar de Maatschappij voor Volksgeluk terechtkan?