Burenhulp nabij, van oost tot west

14-03-2020 Wonen Redactie

Willy Heikamp (links) en Anja van Bekhoven (rechts) of de foto met de mannen van de NOS, verslaggever Gerri Eickhof en cameraman; foto: Mieke Wigmans


SCHIEDAM - Van oost tot west zitten in de stad betrokken Schiedammers niet stil nu het Coronavirus volgens de autoriteiten het beste bestreden kan worden door 'sociale onthouding'.

Die opdracht, die betekent zo weinig mogelijk de deur uit voor activiteiten die niet direct nodig zijn, zorgt er ook voor dat mensen die altijd al weinig 'onder de mensen zijn', of die geen gezin of warme banden met buren en familie dichtbij hebben, dezer dagen helemaal 'geen mens zien'.

Verschillende mensen en clubs in de stad hebben zich hun lot aangetrokken. Oost Pact Door roept de mensen in Schiedam-Oost op 'voor elkaar het verschil te maken. "Vertoon je zelf geen (beginnende) ziekteverschijnselen, kijk dan eens om je heen. Misschien kun je een paar boodschappen doen voor een kwetsbare buur, of iemand bellen voor een praatje." Uitkijken is geboden: "Houd je wel altijd aan de laatste adviezen van het RIVM. Zet de boodschappen bijvoorbeeld voor de deur en blijf op veilige afstand", zo laat Jeannette Nieuwenhuizen namens Oost Pact Door weten

Andersom kan natuurlijk ook: dat iemand zelf de deur niet uitkan of graag aanspraak zou willen hebben. "Heb je zelf ergens hulp bij nodig en lukt het niet dat met je directe buren te regelen, neem dan contact op met het speciale telefoonnummer 06-82776651 of mail naar E: info@oostpactdoor.nl. Dan gaan wij op zoek naar iemand die je kan helpen. Wil je zelf iets voor een ander doen, dan kun je dat ook per e-mail kenbaar maken."

Stichting J&S Projecten in de Gorzen komt met een vergelijkbare aanpak. Net als in oost zijn er in zuid veel afspraken en bijeenkomsten geschrapt, J&S heeft zijn deuren in de Groenelaan ook dichtgedaan. In plaats daarvan steken de vrijwilligers hun tijd in de 'behoefte-telefoon'. Een initiatief dat ook al door Hilversumse tv-makers is opgemerkt; waarschijnlijk zijn er beelden van Mieke Wigmans en J&S in het NOS Journaal vanavond.

Wigmans kwam op het idee voor de telefoon in gesprek met Willy Heikamp, nog zo'n supervrijwilliger, zij uit Nieuwland. Beide dames nemen ook actief contact met mensen uit hun netwerk waarvan ze kunnen bevroeden dat die dat op prijs zullen stellen. In Zuid heeft Anja van Bekhoven aangeboden boodschappen op verzoek thuis te bezorgen.

De telefoonnummers van de behoeften-telefoon zijn T: 06-53283235 (Wigmans) en T: 06-26150728 (Heikamp). Ook in Nieuwland worden al boodschappen bezorgd.