Categorieën

Service

Vrijdagparels

Vrijdagparels
Wonen

Vrijdagparels

  • Han van der Horst
  • 27-02-2022
  • Wonen
Vrijdagparels

COLUMN - Het zijn sombere dagen. Des te beter als zich gebeurtenissen voordoen waar een mens van opknapt. Vooral als je er zelf een rolletje in mag spelen. Mijn gemoed is verlicht door twee vrijdagparels.

Het afschalen van de Coronaregels maakte het de Historische Vereniging Schiedam mogelijk ten leste dan toch maar al lang toegekende ereschildjes uit te reiken. Zo´n schildje krijgen eigenaars als zij van hun vastgoed een bijzonder monument hebben gemaakt. Een deskundige commissie doet een diepgaand onderzoek naar de kwaliteit van het eventueel te bekronen pand. Dan verschijnt een rapport waarin staat dat het wel degelijk een schildje verdient, ondanks de kanttekeningen die er ook zijn. Want we blijven Schiedammers met elkaar en helemaal goed is het nooit.

Afgelopen vrijdag mocht ik de uitreiking van een schildje aan Jasper Bravenboer en zijn echtgenote met welgekozen bewoordingen omlijsten. Zij hebben het voormalige winkelpand van de Parti aan het begin van de Hoogstraat zijn historische allure teruggegeven, dat wil zeggen de allure die het in 1897 kreeg toen een lid van de familie Engering een grondige verbouwing met nieuwe voorgevel tot stand liet brengen. Hij vestigde er vervolgens een 'ijzerkooperij'. Dat werd later een ijzerzaak die het grootste deel van de twintigste eeuw standhield. Engering was een iconische winkel op de Hoogstraat, die ook bekend werd om zijn elektrische artikelen. Er kwamen vestigingen van Engering in heel Schiedam – daarvan is er nog één over: op het Rubensplein – maar het moederbedrijf was toch de pijpenla op de Hoogstraat.

Die door Jasper en zijn gade nu in ere is hersteld. Ik hield met heel veel genoegen een praatje over de familie Engering. Dat gebeurde niet op de Hoogstraat, maar op de Westerkade. Daar is een oude tweelingbranderij (een branderij met twee installaties) herschapen in een prachtig appartementengebouw terwijl de buitengevel behouden bleef en ook het binnenwerk nog steeds aan het brandersverleden doet denken. De branderij – op de hoek van de Stadhouderslaan – was op het moment van voltooien in 1870 eigenlijk al bijna verouderd. Binnen tien jaar luidde de doodsklok voor de klassieke branderijen. Hun product werd vervangen door melassealcohol uit grote fabrieken. In Schiedam kwam ook zo´n fabriek, de Gist en Spiritus aan het eind van de Noordvestsingel ter hoogte van de tegenwoordige Proveniersbrug. Het bijzondere is dat de architect die het enorme complex tekende – Kramers – als tussendoortje de voorgevel van Engering deed.

Als ik enthousiast word, haal ik er van alles en nog wat bij. Nou goed, twee parels op vrijdag, architectonische kleinodiën waarop Schiedam trots mag zijn.