Weeshuissteeg? Dat is gewoon de Oude Wijvenreet

09-01-2022 Wonen Han van der Horst


COLUMN - De straatnamencommissie heeft ons met een nieuwe vondst verblijd. Het officieel naamloze steegje tussen de Lange Achterweg en het Leliëndaal heet voortaan de Weeshuissteeg.

Echte Schiedammers zal het nu droef te moede zijn. Die steeg heeft al een eeuw of twee een informele naam. Dat is de Oude Wijvenreet. Vroeger liep die dood op de tuin van het Weeshuis en misschien is de moderne ligging ook iets anders maar dat maakt niets uit. De nieuwbouw in de binnenstad kent tenslotte ook een Laan ons Genoegen, terwijl de echte straat van die naam aan de voet van de Vlaardingerdijk lag achter de bebouwing van de Vellevestsingel. Het archief heeft nog een mooie foto van de echte Ouwe Wijvenreet (zie hier).

Het getuigt van een te laken huiverigheid en een af te wijzen fatsoendelijkheid dat men het niet heeft aangedurfd die oude en typisch Schiedamse benaming de eer te geven die haar toekomt: een officiële opneming in het straatnamenregister.

En als men daar dan toch te bangelijk voor is, ga dan voor een naam die daar vlak in de buurt wel degelijk voorkwam: Wezenpad. Dat klinkt in ieder geval wat beter dan het wezenloze Weeshuissteeg.

Maar Oude Wijvenreet is zonder meer de beste, de mooiste en toeristisch meest aantrekkelijke benaming.

Niet dat we iets beters hadden kunnen verwachten. Men heeft de uit ambtelijke dienstijver en niet uit de wens der bevolking ontstane verbinding over de Lange Haven ook opgezadeld met het lamlendige Taanbrug terwijl Ongevraagde Brug historisch veel correcter was geweest en ook een stuk leuker.Gerelateerd