Categorieën

Service

Ontstemd over ‘Schiedamse’ statushouders op ferry Silja

Ontstemd over ‘Schiedamse’ statushouders op ferry Silja
Nieuws

Ontstemd over ‘Schiedamse’ statushouders op ferry Silja

  • Kor Kegel
  • 21-09-2023
  • Nieuws
Ontstemd over ‘Schiedamse’ statushouders op ferry Silja

De Silja kwam deze zomer vanuit IJmuiden naar de Merwehaven


SCHIEDAM – Het gemeentebestuur van Schiedam is in zijn wiek geschoten, dat het pas nu is geïnformeerd over de huisvesting van 27 aan Schiedam gekoppelde statushouders op de ferry Silja Europa.

Dit dertig jaar oude cruiseschip ligt in de Merwehaven, net over de gemeentegrens met Rotterdam. Sinds zaterdag 1 juli is het een opvanglocatie voor buitenlanders die een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Nederland mogen blijven. De ferry heeft een capaciteit voor 1500 statushouders. Er worden geen asielzoekers gehuisvest voor wie de procedure nog loopt.

Het college van burgemeester en wethouders van Schiedam laat zijn ontstemming blijken in een brief aan de gemeenteraad. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente pas nu laten weten dat er op de ferry Silja Europa statushouders wonen die aan Schiedam gekoppeld zijn zonder dat het aantal van 27 in mindering wordt gebracht op de taakstelling van de gemeente.

Het college legt zijn irritatie uit in de brief aan de gemeenteraad. Voor de opvang op de Silja Europa hebben de gemeente Rotterdam en het Rijk een maatwerkregeling afgesproken. De regeling voorziet erin dat statushouders er kunnen verblijven, omdat zij nog geen woning hebben. Het is ook voor andere gemeenten in de Rotterdamse regio mogelijk om zo’n regeling met de rijksoverheid af te spreken. De statushouders die dan op het schip worden opgevangen, tellen mee voor de taakstelling van de desbetreffende gemeente, met andere woorden, dat aantal komt in mindering op de taakstelling van die gemeente. Schiedam heeft zo’n afspraak nog niet met het Rijk, maar achter de rug van de gemeente om heeft het COA gezorgd dat ‘Schiedam’ dus 27 extra statushouders opvangt.

Dat pikt het college van B & W niet: “In Schiedam leveren we ons aandeel en huisvesten we de mensen die na de procedure een verblijfsvergunning hebben gekregen en in Nederland mogen blijven. Hierbij geldt: afspraak is afspraak. Daarom zijn we ontstemd dat zonder medeweten van de gemeente Schiedam statushouders zijn gehuisvest die gekoppeld zijn aan Schiedam,” schrijft het college aan de gemeenteraad.

De gemeente spreekt nu met betrokken partijen welke acties mogelijk zijn. Schiedam trekt op met gemeenten die in een zelfde positie terecht zijn gekomen.

Het COA geeft aan dat het schip een doorstroomlocatie is. “We zijn blij dat Rotterdam helpt ruimte te maken in onze overvolle opvanglocaties, door statushouders die in de havenstad of andere gemeenten in de regio huisvesting krijgen naar het schip te laten doorstromen.”

Het schip blijft waarschijnlijk tot eind 2024 in de Merwehaven liggen. Elk half jaar evalueren de gemeente Rotterdam, het COA en het Rijk of verlenging noodzakelijk is.

De statushouders doen aan boord hun huishouden. Ze brengen hun kinderen naar school en werken aan hun inburgering. Er is een speelruimte aan boord. Ook worden er aan boord maaltijden verstrekt.

Voor een idee van het schip en het leven aan boord, zie hier.

Schiedam moet in de tweede helft van dit kalenderjaar in totaal 123 statushouders onderdak bieden, zo wil de landelijke verdeling. Meer hierover, zie hier.