Categorieën

Service

Opstekers voor Schiedam

Opstekers voor Schiedam
Nieuws

Opstekers voor Schiedam

  • Han van der Horst
  • 22-10-2023
  • Nieuws
Opstekers voor Schiedam

Opslagtank voor ammoniak die Proton voor kunstmestproducent Agropolychim ontwikkelde; foto: Proton Ventures


COLUMN - Het was een week met opstekers voor Schiedam. Nee ik bedoel niet dat we de Appelmarktbrug weer kunnen gebruiken. En ook niet dat eindelijk die historiserende lantaarns met een borrelglaasje op hun kop de Hoogstraat sieren. Je zult zien hoe die ervan opknapt als ze eenmaal licht geven en de afschuwelijke palen uit de jaren tachtig zijn verwijderd. 

Nee, daar wil ik het niet over hebben. Wel over twee bedrijven.

Ten eerste is dat Proton Ventures  op de Karel Doormanweg. De venture capitalist Kees Koolen trok zijn rijk gevulde portefeuille en investeerde vier miljoen euro in dit bedrijf. Waarom ziet hij daar zoveel brood in? Proton Ventures onderneemt in het kader van de klimaattransitie. Het gebruikt zonne- en windenergie voor de productie van ammonia. Dat blijkt net als waterstof een schoon alternatief voor diesel en benzine. 

Je kunt het proces ook omdraaien en dan wordt ammonia een batterij. Aan zware batterijen waarin juist gewone burgers de zelf geproduceerde elektriciteit kunnen opslaan, bestaat grote behoefte. Je wilt tenslotte je overtollige zomerstroom graag voor de winter bewaren in plaats van dat je eerst door de energiemaatschappij wordt aangesproken op het leveren van stroom aan het net als dit al overvol is, terwijl je in de winter nog eens de hoofdprijs mag betalen voor grijze stroom omdat dán je zonnepanelen niets opleveren. Nee, Koolen is een slimme zakenman, die op tijd ziet dat de whizzkids van het Schiedamse Proton Ventures goud in handen hebben.

Dit alles is peanuts vergeleken bij wat een ander Schiedams bedrijf in dezelfde branche binnenhaalde. 

Battolyser Systems op de Conradstraat kreeg een krediet van niet minder dan veertig miljoen van de Europese Investeringsbank. Daarmee kan de onderneming een fabriek bouwen. Die komt helaas niet op Schiedams grondgebied te staan maar in de buurt van de Merwehaven. Een kniesoor die daarop let zolang de rest van Battolyser Systems en de directie maar bij ons blijven.

Een battolyser is een soort oplaadbare batterij, die elektriciteit meteen omzet in waterstof. Het apparaat is uitgevonden door twee ingenieurs van de TU Delft, Fokko Mulder en Bernhard Weninger. Het patent berust dan ook bij de universiteit en niet bij deze twee briljante heren. 

Battolyser Systems bouwt de door hen uitgevonden batterijen. Het voordeel van zo´n ding is dat je lekker waterstof kunt opslaan als de zon hevig schijnt of er een stevige wind staat. Waterstof kun je goed bewaren tot het moment dat je die nodig hebt, bijvoorbeeld om er een machine of je auto mee aan te drijven. Even niet aan de Graf Zeppelin denken natuurlijk.

Met het geld van de Europese Investeringsbank kan Battolyser Systems uitgroeien tot een serieus productiebedrijf. Let wel: AMSL is ook klein begonnen. 

Dit is buitengewoon goed nieuws voor Schiedam. We mogen erg trots zijn op deze innovatieve bedrijven. Aangezien Schiedam 750 niet alleen over verleden en heden, maar ook over de toekomst zal gaan, is dat een prima gelegenheid deze bedrijven extra in het zonnetje te zetten.