Pompen op die fiets!
- Fleur Snoeij
- 24-05-2022
- Sport
SCHIEDAM - De 2500 vierkante meter pumptrack lag er feestelijk bij. Overal waren ballonnenpilaren in de kleuren van Schiedam te zien, en al snel sloten tientallen mensen zich aan: vanmiddag werd de nieuwe baan op sportpark Willem-Alexander officieel geopend.
De eer was aan wethouder Marcel Houtkamp, die de zieke Antoinette Laan verving. De afzwaaiend wethouder was al niet zo monter als bijna alle aanwezigen: "Leuk dat jullie hier allemaal zijn, ik ben blij dat ik hier mag zijn. Ik wil in ieder geval de vele initiatiefnemers gelukwensen met dit resultaat. Het ziet er echt fantastisch uit, en zo zie je maar wat we allemaal met elkaar kunnen realiseren. Dank voor alle inzet en handtekeningen, en op naar het volgende initiatief."
Voor Houtkamp de rode knop indrukte en daarmee de baan opende, was het podium geweest aan een serie ervaren 'pumptrackers' die vol enthousiasme lieten zien wat je allemaal wel niet kunt doen op de baan. Hij is namelijk geschikt voor talloze dingen, zoals steppen, skeeleren, skaten en BMX. Zelfs met een rolstoel kun je de baan betreden.
Yvette de Waard (huidig Nederlands kampioen pumptrack) trapte af en maakte een spectaculair rondje over de baan. Het is hierbij de bedoeling de golvende bewegingen van de baan te volgen terwijl je pomp, wat dus betekent dat je kracht uitoefent om sneller te gaan zonder daadwerkelijk te trappen. Ook Joost Wichman (voormalig MTB-wereldkampioen), Desmond Tessemaker (nummer vijf BMX Dirt), Arjan Ellens (Nederlands kampioen Freestyle BMX) en Nicky van der Veen (BMX'er) maakten een rondje over de baan. Zelfs Ritse de Jong (voormalig deelnemer van Hollands Next Top Model) liet zijn gezicht zien om mee te doen.
De baan werd geopend als onderdeel van de Urban Weken, georganiseerd door de gemeente Schiedam, sportpark Willem-Alexander en Sportservice Schiedam. Afgelopen week kregen Schiedamse jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs de kans om kennis te maken met 'urban sports', zoals dus pumptrack, urban dance, step clinic en freerunnen. De komst van de baan is mede bedoeld om jongeren aan te sporen meer te sporten.
De afgelopen jaren worden urban sports steeds populairder. De vraag naar een pumptrack in Schiedam werd dan ook steeds groter. Uiteindelijk is de realisatie van de baan in gang gezet doordat Schiedamse jongeren zich hard hebben gemaakt voor het verzamelen van handtekeningen voor het indienen van een burgerinitiatief. De baan is uiteindelijk met Eneco-gelden gefinancierd, en ook de wijken Centrum, Groenoord, Oost, Zuid, Woudhoek, Spaland-Sveaparken en Nieuwland hebben bijgedragen vanuit hun eigen budget. Verder is het stedelijke bewonersbudget ingezet.