Schiedamse verzameling basis SOM-museum in Salzburg
- Redactie
- 02-04-2024
- Uit
SCHIEDAM - Een Schiedamse verzameling wordt de basis van een museum in Salzburg. Duizenden LP’s en videobanden, programmaboekjes en reclamefolders, en filmposters niet te vergeten, worden de basis van het Sound of Musicmuseum.
Roger Pluijm bracht de spullen bij elkaar. Hij staat in Schiedam en ver daarbuiten bekend als liefhebber van zeer verschillende zaken als de Vroom & Dreesmannwarenhuizen, stadsheilige Liduina en dus de Sound of Music. Tientallen jaren lang verzamelde hij spullen rond het thema van de familie Von Trapp, sinds hij de film een kleine zestig jaar geleden voor het eerst zag.
Dat deed hij niet zoals de meeste mensen postzegels sparen - bewaren als je ze krijgt - maar hij ging stad en land af, wilde alles weten, hield alles bij rond de muziek, de musical en de film. Hij spendeerde duizenden guldens en euro’s aan aankopen vanuit de hele wereld, zeker mogelijk geworden sinds het internet groot werd. Hij verwierf er geleidelijk aan de naam mee een van de grootste verzamelaars van Sound of Music-spullen ter wereld te zijn.
In die hoedanigheid kreeg hij ook contact in Salzburg, de stad van de Sound of Music. Daar wordt al langere tijd gedacht aan het openen van een museum rond de film. De stad trekt jaarlijks behalve vele bezoekers die afkomen op de klassieke muziek van Mozart en anderen, ook toeristen die de plekken van de kaskraker uit 1965 komen bezoeken. Die wil je als stad natuurlijk wat bieden. Daarbij: de geschiedenis van de familie Von Trapp verdient het om verteld te blijven worden. Wat opvalt, vertelde hoofdconservator Peter Husty van het Salzburg Museum eerder, is dat ‘mensen van nu eenzelfde Begeisterung’ kennen voor het verhaal en de film als die pakweg vijftig jaar geleden.
Husty en Pluijm hielden de afgelopen jaren contact, en nu de fondsen en afspraken er zijn over de oprichting van het Sound of Musicmuseum, is het tijd voor actie. Pluijm heeft de afgelopen maanden zijn verzameling in kaart gebracht, ingepakt in zestig kratten, stuk voor stuk naar de zolder van de Bibliotheek Schiedam gebracht - waar hij rond Kerst een tentoonstelling verzorgde op basis van een klein deel van zijn verzameling - en nu nadert het moment van de overdracht. Een vrachtwagen vanuit Salzburg wordt vanavond in Schiedam verwacht. Na een ongetwijfeld hartelijk weerzien en feestelijke avond, is het dan morgen inladen en op transport.
Naar Salzburg, waar twee paviljoens bij slot Hellbrunn worden ingericht voor het museum. De eerste drieduizend artikelen zijn er al. Het is de bedoeling dat het Sound of Musicmuseum in het voorjaar van 2026 zijn deuren opent. De mensen in Salzburg boden Pluijm aan een zaal naar hem te vernoemen. “Maar dat is gekkigheid”, aldus Pluijm. “Welke bezoeker zit daar nu op te wachten?!” Een mooie foto van hem met enkele favoriete spullen uit zijn bijna opgeheven verzameling, (zie de foto’s hieronder), dat zou al heel mooi zijn…
PS. Hieronder op de foto is ook Peter Husty te zien, hoofdconservator van het Salzburg Museum, die in januari een bezoek bracht aan de tentoonstelling in de bibliotheek.