Agenda

Zaterdag 15 september

15-09-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 15 september onder meer:

Jubileumconcert

Muziekvereniging Ambrosius bestaat 125 jaar. Vanavond in het Wennekerpand een jubileumconcert. Aanvang om acht uur, met aansluitend een receptie. Gratis toegang.

Vredeswandeling

Om te ervaren en laten zien dat Schiedammers meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze verschillen. Start vanaf twee uur bij IKC Kethel aan de Lindeijerstraat, om vier uur wordt op het Stadserf de vlag gehesen. Daarna napraten bij Vluchtelingenwerk op de 's-Gravelandseweg.

Urban sport- en cultuurdag

Leer 'skills & tricks', bijvoorbeeld met een basketbal, voetbal en al hiphoppend. Voor jonge kinderen is er ook te doen, bijvoorbeeld op het springkussen. Gratis toegankelijk, tussen een en vijf, op het Wibautplein.

Kattententoonstelling

In de Margriethal is het vandaag en morgen een gemiauw van jewelste. Tientallen bijzondere katten zijn er om zich te laten zien - en gehoord te worden. Zij zijn bij elkaar om deel te nemen aan de 237e en 238e Felikat Internationale Kampioenschapstentoonstelling. De deuren voor publiek zijn open van tien tot vijf. Toegang: vijf euro voor volwassenen, dertig procent korting voor kinderen.

Grote of Sint-Janskerk

Tentoonstelling van werk van Walter van Oel. Te zien tussen twaalf en zes uur.

Repair Café

Voor het eerst na de zomer is er vandaag weer een Repair Café. Deskundige vrijwilligers staan klaar om gratis spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid. Koffiezetapparaten, audio en video apparatuur, klokken, stofzuigers en allerlei andere elektrische apparaten, maar ook kleding, fietsen, rollators, meubels et cetera kunnen mogelijk een nieuw leven krijgen waardoor meegeholpen wordt de afvalberg niet nodeloos groter te maken. In De Vijf Molens, van half tien tot twaalf.

Oever

Een groen stukje Schiedam wordt opgeleverd en bij die gelegenheid sluiten overheid en buurt een wijkdeal. Vanaf half twaalf  bij de Swammerdamsingel.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Inloopconcert

Gewoon weer om drie uur, in de Grote of St.-Janskerk: inloopconcert. Deze keer met Couleur Vocale. 

Old Stuff

In de Korenbeurs hangt deze zomer werk van Jacques Tange. Old Stuff is een overzicht van werken – pastels - van Tange uit de periode 1991-2005. De expositie laat werk zien dat jarenlang afwezig is geweest uit de collectie, meestal door langdurige verhuur. De bibliotheek is open van tien tot vijf.

Wenneker Cinema

20.30 uur: Don't worry, he won't get far on foot

Stedelijk Museum

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) hangt sinds deze week in het Stedelijk Museum Schiedam. Het ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Het zijn onwerkelijke taferelen, waarvoor ze geen Photoshop of andere digitale manipulatie gebruikt. Buiten het museum laat ze heel veel bloemen bloeien. Vakantiegangers kunnen tijdens de tentoonstelling hun kamerplanten naar het museum brengen. Daar krijgen ze elke dag water en vriendelijke woorden.

Bij gelegenheid van de tentoonstelling van Diederix wordt er vandaag een bloemenlunch aangericht met onder andere rozenblaadjes, courgettebloemen, viooltjes en leeuwenbekjes. Met Kunst koken ga je samen met een kok experimenteren met bloemen.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

In Hollandse Nieuwe laat het museum de aanwinsten zijn. Vorig jaar kocht het museum zes werken, waaronder een schilderij van Daan van Golden. Deze internationale kunstenaar die vorig jaar overleed, werkte decennia in Schiedam. Tot de aankopen behoren drie voormalige winnaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs voor jong talent: Evelyn Taocheng Wang, Femmy Otten en Zoro Feigl. Van Elspeth Diederix, nu te zien in het museum, verwierf het stedelijk twee stillevens, foto’s op de bodem van de Zeeuwse wateren.

Het museum is van elf tot vijf geopend. Tijdens Open Expo is het museum voor ieder vrij toegankelijk.