CBS: minder overledenen dan normaal

23-05-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – De sterfte in Nederland ligt momenteel lager dan statistisch mag worden verwacht. In Schiedam is in de afgelopen 24 uur niemand overleden aan de gevolgen van een besmetting van het Coronavirus.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in week 20 (11 tot en met 17 mei) naar schatting tweehonderd mensen minder zijn overleden dan de 3046 die verwacht werden. Onder de overledenen in die week in ieder geval 159 mensen met bewezen Corona. Daaronder twee Schiedammers.

Van week 11 tot en met week 19 overleden juist negenduizend mensen meer dan in deze periode te verwachten viel. De Corona-uitbraak is daarvan de belangrijkste oorzaak.

Het CBS baseert zijn schatting op het aantal overlijdensberichten dat het tot en met woensdag 20 mei ontving. “Het verwachte aantal overledenen is geschat op basis van het aantal overledenen in de voorafgaande weken, gecorrigeerd voor seizoensgebonden factoren.”

Het statistisch bureau stelt dat ‘na een periode van hogere sterfte, vaak een periode van lagere sterfte—ook wel ondersterfte genoemd—volgt’. “Ook na de verhoogde sterfte tijdens de griepepidemie in 2018 was er een periode van ongeveer zes weken waarin de sterfte lager lag.” Dit valt te begrijpen doordat er flink wat mensen met een slechte gezondheid in de voorbij weken zijn overleden.

Volgens de meest recente cijfers van het RIVM hebben 224 Schiedammers een bewezen Coronabesmetting opgelopen. Dat zijn er twee meer dan er gisteren werden gemeld. Met 56 ziekenhuisopnames vandaag gemeld betekent dit dat er één Schiedammer in de afgelopen 24 uur is opgenomen vanwege klachten als gevolg van Corona.Gerelateerd