Franciscus gaat opschalen ondanks groeiende druk

05-11-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat opschalen om meer Coronapatiënten te kunnen verzorgen. Tegelijk worden operaties uitgesteld. Dit terwijl het ziekenhuis nu al gedwongen is om de Spoedeisende Hulp (SEH) met regelmaat korte tijd te sluiten; het is er te druk.

In de ziekenhuizen in Schiedam en Rotterdam werden gisteren 29 bewezen Coronapatiënten behandeld. "De druk in huis neemt snel toe", zo stelt een woordvoerster van het Franciscus. Niet alleen door mensen besmet met het virus, maar ook 'door het flinke aantal acute non-covidpatiënten'. "Dit betekent dat het met vlagen op de SEH te druk is, waardoor de SEH voor ambulances af en toe een uur moet sluiten."

De situatie op de Intensive Cares is niet minder nijpend. Met negen patiënten op de Rotterdamse IC (waarvan vier bewezen Coronapatiënten) en vier op de Schiedamse IC zit het ziekenhuis bijna aan zijn maximale capaciteit voor intensieve zorg. Er wordt steeds gekeken naar de mogelijkheden om patiënten over de plaatsen naar andere ziekenhuizen. "Maar de uitplaatsingsmogelijkheden zijn zowel in de regio als landelijk zeer beperkt."

Ondanks de grote drukte heeft het Franciscus Gasthuis & Vlietland er toch mee ingestemd verder 'op te schalen': vandaag al is het aantal Coronabedden in de twee klinieken tot 35 bedden uitgebreid. "Dit is conform het regionale opschaalplan." Er zijn twee cohortafdelingen in het Franciscus Gasthuis, daarnaast worden Coronapatiënten opgevangen op speciaal aangewezen 1- of 2-persoonskamers, zowel op Franciscus Gasthuis als Franciscus Vlietland, aldus de woordvoerster.

Volgende week zorgt het ziekenhuis ervoor nog meer bedden voor de verzorging van mensen met complicaties door het virus beschikbaar te hebben. "In de loop van volgende week schalen we verder op naar 42 bedden door bedden op Franciscus Vlietland, die onbemand waren, te openen als een cohortafdeling." Opnieuw wordt personeel van andere afdelingen ingezet om de zorg op deze afdeling te leveren.

Het blijkt onmogelijk om de zorgen aan Coronapatiënten op niveau te blijven doen terwijl er de zorg aan mensen met andere medische klachten doorgaat. 
"Helaas zijn wij genoodzaakt om het OK-programma voor planbare zorg af te schalen", aldus de woordvoerster. Door dit te doen komt personeel beschikbaar voor de Coronazorg, inclusief anesthesiepersoneel. Patiënten die het betreft ontvangen zo spoedig mogelijk een persoonlijk bericht, zo laat het ziekenhuis weten.Gerelateerd