Categorieën

Service

Hoe men de daklozen in de watten legt

Hoe men de daklozen in de watten legt
Gezond

Hoe men de daklozen in de watten legt

  • Han van der Horst
  • 13-02-2022
  • Gezond
Hoe men de daklozen in de watten legt

COLUMN - Die daklozen boffen maar. Toen de gevoelstemperatuur voor het weekeinde de nul graden bereikte, ging de winteropvang open. Daar kunnen ook buitenslapers terecht en mensen die volgens het officiële mediabericht geen recht hebben op opvang. 

Dit is waarschijnlijk om esthetische redenen gedaan: het oogt zo lullig als er een doodgevroren persoon bij de fietsenstalling ligt. Wat moeten schoolkinderen daar niet van denken?

De daklozenopvang van Schiedam en Vlaardingen bevindt zich in gebouw De Elementen op de Nijverheidsstraat 26 te Vlaardingen. Je komt daar onder de hoede van de Stichting Onder Een Dak.

Wie van de winteropvang gebruik wil maken, moet zich tussen kwart voor vier en vijf uur ‘s middags melden op de Nijverheidsstraat. Dan worden de daklozen met een bus naar de opvang gebracht. Wie van deze bus geen gebruik maakt, krijgt geen toegang, al vriezen de eenden vast in de vijver. De volgende ochtend om negen uur moeten de daklozen met dezelfde bus mee om in het centrum van Vlaardingen te worden los gelaten. 

Dat is dus bijzonder en extra speciaal. Zodra de temperatuur weer stijgt, treedt de gewone regeling in werking. De reguliere nachtopvang van Schiedam en Vlaardingen heeft dertig plaatsen. Je mag er maximaal vier maanden gebruik van maken met onder bijzondere omstandigheden de mogelijkheid tot twee maanden verlenging. 

Daarbij hoort de verplichting gesprekken te voeren met een of andere gast van de gemeente. Ik zal maar nette termen gebruiken. Deze zal je, aldus de website van de Stichting Onder Éen Dak, stimuleren de regie over je leven weer terug te pakken. Ik ben benieuwd hoe het antwoord luidt als je zegt: “Mijn probleem is niet die regie. Mijn probleem is dat ik geen huis krijg".

Maar goed, U bent dus op straat gelazerstraald. Wat dan? Dan moet U zich op het Stadskantoor van uw eigen gemeente melden, maar wel tussen negen en twaalf uur op dinsdag, woensdag en donderdag. Daar krijgt U te horen of U terecht kunt. Het kan ook zijn dat U op een wachtlijst komt. Ze vertellen ook dat U een eigen bijdrage moet betalen. Hoeveel blijft in het vage. Ze zullen daarvoor wel in uw portemonnee willen kijken. Zo gaat het in zelfredzaam Nederland. Overigens: vanwege de kerona kunt U alleen maar telefoneren en dan wordt U daarna teruggebeld. Zonder telefoon of zonder beltegoed slaap je sowieso op straat. Dan ben je in deze pandemie een non-persoon.

U moet wél een centraal onthaalpas hebben van de gemeente Vlaardingen. Die kreeg je aanvankelijk alleen als ingezetene van Vlaardingen, Schiedam of Maassluis. Je begrijpt: orde moet er zijn. Het is niet de bedoeling dat je door Nederland of misschien zelfs Europa gaat zwerven als je op straat geschopt bent. Je genadebrood krijg je alleen van de eigen gemeente. In 2019 is Vlaardingen op de vingers getikt en sindsdien kunnen ook passanten zich aanmelden. Kennelijk is men er ten kantore van overtuigd geraakt dat de begrippen dakloos en ingezetene niet altijd even goed bij elkaar passen.

Dat is in ieder geval wat. 

Ondertussen vraagt een mens zich af waarom die winteropvang niet altijd geopend is. Winter én zomer. We betalen belasting genoeg om zo’n faciliteit te kunnen financieren. Zeker met de verschrikkelijke woningnood van nu is dat toch wel het minste wat een gemeente zou kunnen doen.

Dan: als mensen de regie over hun eigen leven willen terugpakken, hebben zij een permanent onderkomen nodig. Aan gelul van goedwillende ambtenaren heb je niks.