Categorieën

Service

Huisarts schrijft beweegrecept voor

Huisarts schrijft beweegrecept voor
Gezond

Huisarts schrijft beweegrecept voor

  • Redactie
  • 17-01-2018
  • Gezond
Huisarts schrijft beweegrecept voor
SCHIEDAM - Vandaag is de pilot Bewegen op Recept begonnen. Bewoners van Schiedam-Noord die weinig doen aan bewegen en sporten krijgen de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding wel aan de slag te gaan en zo te werken aan gezondheid. Het bijzondere is dat dit gebeurt na een verwijzing vanuit de gezondheidszorg.

Vorig jaar is gestart met een samenwerking tussen huisartsengroep Kethel en fysiotherapie Hofstra, waarbij patiënten met diabetes, COPD of hart- en vaatziekten worden doorverwezen naar de zogenaamde bootcampgroepen (trainingsgroepen) van Hofstra. Na vier maanden bleek dat volgens de gemeente Schiedam dat 'een groot aantal deelnemers' niet hoefde te starten met medicatie of kon minderen.

Vanwege dit succes wordt deze interventie met hulp van de gemeente grootschaliger opgezet, onder de noemer Bewegen op Recept. Huisartsengroep Kethel gaat chronisch zieken die weinig tot niet bewegen, het 'beweegrecept' voorschrijven. Behalve deelname aan een bootcamp hebben zij de keuze uit 'bewegen op muziek', 'wandelen op niveau' en fitness. Deze activiteiten worden aangeboden door respectievelijk de Fietsende Fysio, Fysiotherapie Schiedam-Noord en Sportinstituut Schiedam.

Wethouder Nathalie Gouweleeuw is enthousiast over de bereikte resultaten en noemt het een fantastisch initiatief. "Veel mensen weten wel dat bewegen goed is voor hun gezondheid, maar toch beweegt lang niet iedereen. Dat de gezondheidszorg en sportaanbieders samen de handen ineen slaan om meer mensen in beweging te krijgen, is een prima ontwikkeling.”