Tekort IC-bedden voor Coronapatiënten groot in regio

13-04-2021 Gezond Redactie

Vanmiddag stroopt een aantal 60+ collega’s - waaronder verpleegkundigen, artsen, doktersassistenten, Marjolein Tasche (voorzitter Raad van Bestuur), José Rigter (manager P&O) en André Vis (directeur Zorg) - de mouwen op voor de Astra Zenecacoronavaccinatie; foto: Franciscus


SCHIEDAM - In de Rotterdamse regio overstijgt de vraag naar intensieve Coronazorg de bestaande capaciteit het sterkst, vergeleken met elders in het land. Dat stelt het Franciscus Gasthuis & Vlietland aan de hand van de gang van zaken afgelopen dagen.

"Het is afgelopen weekend extreem druk geweest in het ziekenhuis", stelt het Franciscus in een verklaring. "Vrijdagavond laat is er landelijk opgeschaald naar 1.550 IC-bedden. In het weekend was het in Franciscus zo druk op de IC dat er buiten de regio is uitgeplaatst via het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Onze regio was de drukste regio met de meeste uitplaatsingen", aldus het Schiedamse/Rotterdamse ziekenhuis.

Die situatie betekent volgens het Franciscus dat Coronapatiënten die IC-zorg nodig hebben wel worden opgevangen, maar dan direct klaar worden gemaakt voor transport naar een ziekenhuis buiten de regio. "Afgelopen week hebben we helaas zes IC-Coronapatiënten en drie klinische Coronapatiënten moeten uitplaatsen buiten de regio via het LCPS."

Vandaag tellen de IC's in Schiedam en Rotterdam in totaal negen bewezen Coronapatiënten. Elders in de ziekenhuizen liggen 48 patiënten die bewezen Corona hebben. "Vanochtend waren er negen verdenkingen in ons ziekenhuis."

Analyse van de positieve testresultaten in het ziekenhuislaboratorium leert dat de aanwezigheid van de Braziliaanse variant groeit, aldus de verklaring. 

Volgens het Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat 'een groot deel van de reguliere zorg gewoon door'. Samen met die aan Coronapatiënten zorgt dat voor grote drukte in het ziekenhuis.

Het vaccinatiebeleid voor het personeel blijft ondertussen de gemoederen bezighouden. "De door de minister beschikbaar gestelde hoeveelheid Astra Zenecavaccins gaan wij deze week vaccineren bij al het personeel van zestig jaar en ouder. Dit weekend kwam er het bericht dat er versneld vaccins van Janssen beschikbaar komen voor de ziekenhuizen." Het ziekenhuis is begonnen met de voorbereidingen om volgende week een volgende groep medewerkers te vaccineren met het Janssenvaccin.Gerelateerd