Categorieën

Service

Kinderkledingbank opent in de Hoogstraat

Kinderkledingbank opent in de Hoogstraat
Wonen

Kinderkledingbank opent in de Hoogstraat

  • Majorie van Leijen
  • 11-07-2017
  • Wonen
Kinderkledingbank opent in de Hoogstraat

Een eerste blik wekt de indruk dat je in één van de nieuwste modezaken bent beland

SCHIEDAM – Winkels sluiten, andere winkels openen. Ook in Schiedam. Sinds vorige week zit er een splinternieuwe zaak op nummer 14-18 in de Hoogstraat. En het is een bijzondere winkel: Oranje for Kids.

Het is ook eigenlijk geen winkel, in die zin dat er een winkelier is die zijn inkomen wil verdienen met de zaak. De beste omschrijving is nog 'kinderkledingbank'. Een beetje winkel, maar vooral een reikende hand naar ouders met een smalle beurs.

Een eerste blik wekt de indruk dat je in één van de nieuwste modezaken bent beland: de kleding ziet er op-en-top uit, is keurig gesorteerd en is bovendien modieus. En dat is ook de bedoeling, want ook mensen die niet zo veel geld hebben, moeten mooie spullen kunnen krijgen, zegt de trotse Janet van Huisstede, secretaris van de stichting achter dit nieuwe fenomeen.

In de winkel hangt tweedehandskleding voor kinderen tussen de nul en vijftien jaar. Bovendien ligt er speelgoed, heel veel speelgoed. Alle artikelen zijn te koop, maar kunnen ook met punten worden verkregen. Deze punten krijg je als Oranjeklant, en dat kun je worden als je inkomen niet meer dan 110 procent van de bijstandsnorm bedraagt, of als je een laag besteedbaar inkomen hebt of in de schuldsanering bent.

“Ouders van een kind tussen de nul en vijf jaar krijgen 25 punten per maand”, legt een vrijwilligster in de winkel uit. Voor een kind tussen de zes en tien krijg je twintig punten en voor de leeftijd tien tot vijftien zijn dat vijftien punten. De prijzenlijst laat zien wat je met deze punten zoal kunt doen: een T-shirt, trui of vest is één punt; een jurkje, broek of paar schoenen twee punten. Speelgoed is verkrijgbaar voor tussen de één en drie punten.

Behoefte

Met het initiatief komt de stichting tegemoet aan een opvallend hoog aantal Schiedammers dat onder de armoedegrens leeft. In 2013 was dat maar liefst 10,8 procent, ver boven het landelijke aandeel van 7,9 procent. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) rekende Schiedam dat jaar dan ook tot en van de tien armste gemeentes in het land.

“Het idee op zich is niet nieuw”, vertelt Van Huisstede. “Er was al eens een kinderkledingbank in Schiedam, maar deze is begin vorig jaar gesloten.” De behoefte bleef echter bestaan: veel mensen gingen op zoek naar een alternatief voor kinderkledingbank Elivia. “Met een aantal enthousiaste mensen hebben we toen de stichting Oranje for Kids opgezet.”

“Er zijn in Schiedam al redelijk wat tweedehandswinkels of ruilwinkels, waar je punten krijgt als je spullen komt brengen om vervolgens iets uit de winkel mee te nemen”, aldus Van Huisstede. “Er was echter geen winkel meer gericht op kinderkleding en speelgoed.”

Mensen die net wat meer te besteden hebben dan de inkomensnorm, kunnen ook in de winkel terecht. Zij betalen dan een klein bedrag. Elke punt is 2,50 euro waard en een kledingstuk kost nooit meer dan 7,50 euro. “Voor het geld dat we van klanten ontvangen, kunnen we ondergoed kopen, want dat wil je niet tweedehands krijgen.”

Goodwill

Dat de stichting het idee tot uitvoering heeft kunnen brengen is te danken aan een grote hoeveelheid goodwill van heel wat mensen. De organisatie krijgt hulp van tal van organisaties, die financieel bijdragen of die hulp bieden bij bijvoorbeeld de inzameling van kleding. Daarnaast is er een grote groep vrijwilligers die strijken, sorteren, etaleren en de kleding klaarmaken voor verkoop. “De meeste vrijwilligers komen bij ons terecht via Servicepunt Vrijwilligers, onze direct buren”, vertelt Van Huisstede enthousiast. Ook het volledige bestuur zet zich geheel onbetaald in voor de winkel.

Hoewel de verbouwing van de winkel aardig wat heeft gekost, is het pand voorlopig kosteloos ter beschikking gesteld. Een enorme meevaller, waarvan het bestuur hoopt dat het nog even zo blijft.

“We hebben het pand in principe voor twee jaar gekregen, maar de eigenaar heeft het inmiddels te koop gezet. We hopen van harte dat ook de nieuwe eigenaar ons in het pand laat zitten, maar als dat niet het geval is zullen we uitkijken naar een andere locatie”, zegt Van Huisstede.

Mensen die kleding willen doneren kunnen van dinsdag tot en met zaterdag van terecht in de winkel. Om Oranjeklant te worden moet je een afspraak maken.