Avondklok kent uitzonderingen - maar het wordt stil op straat

20-01-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De avondklok komt er, als het parlement akkoord gaat. Reizen van en naar Engeland wordt verboden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt al de uitzonderingen, als het gebod om 's avonds en 's nachts binnen te blijven van kracht wordt.

Daaronder natuurlijk calamiteiten als brand. Ook voor het inroepen van medische hulp mag ieder de deur uit, en dat geldt ook bij accute medische problemen voor huisdieren.

Uiteraard mogen ook de mensen die het land en de stad draaiend moeten houden eropuit. Verder is reizen naar of vanuit het buitenland een reden om na half negen 's avonds op straat te zijn, net als mensen die op weg zijn om een uitvaart te bezoeken. Verder kan het zijn dat een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting reden is om op pad te gaan; dit is dan toegestaan. Uiteraard moeten dit soort motieven zijn te bewijzen.

Verder mogen 'aangelijnde honden' ook 's avonds laat worden uitgelaten. Wel zegt het ministerie daarover: "Dit doet u in uw eentje."

Ieder die tijdens de avondklok naar buiten gaat moet een formulier bij zich hebben, de zogenaamd 'Eigen verklaring avondklok’. Wie voor het werk op pad is moet ook een werkgeversverklaring kunnen tonen.

Het ministerie stelt dat de avondklok 'een zware maatregel' is. "Maar het helpt om de verspreiding van het virus verder af te remmen. Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van acht tot dertien procent van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan."

De avondklok geldt in principe tot 10 februari, half vijf 's nachts.

Verder adviseert het ministerie ieder in Nederland te blijven. "Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het Coronavirus naar Nederland." Het ministerie stelt dat ieder er goed aan doet geen reizen te boeken die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden.

Verder kondigt het kabinet vandaag aan extra maatregelen te treffen om 'de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken'. Voor het Verenigd Koninkrijk komt er een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers.

Een vliegverbod gaat er ook gelden voor passagiersvluchten van en naar andere bestemmingen. Dat zijn: Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. "Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld."

Het ministerie hanteert een strikte procedure voor reizigers. Alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten een vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. "Deze test is maximaal vier uur oud bij het aan het boord gaan." Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. "Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland."

Reizigers moeten bovendien moeten tien dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. "Na vijf dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine." Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar Nederland, aldus VWS. "Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van buitenlandse zaken."

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod. Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. "Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen." Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari. .

Alle maatregelen hebben tot doel het aantal fysieke contacten tussen mensen te beperken. "Thuisblijven is de beste manier om contacten te beperken. Ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan."

Het kabinet adviseert - dringend! - ook het aantal gasten dat bij mensen thuiskomt te beperken tot maximaal één gast van dertien jaar of ouder. "Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek. Deze maatregelen helpen om de virusverspreiding tegen te gaan." Het blijf wel belangrijk om te kijken naar mensen die het relatief zwaar hebben. "Let daarom extra op mensen om je heen, zeker op mensen die ziek zijn, eenzaam zijn of psychische klachten hebben."

Alleen mensen die 'essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en hun werk niet thuis kunnen uitvoeren' kunnen naar hun werk reizen, aldus het ministerie. "Dat betekent: een buschauffeur gaat naar zijn werk, een kantoormedewerker werkt volledig thuis. De situatie van nu is zeer zorgelijk. Houd daarom bestaande afspraken over naar het werk komen opnieuw tegen het licht. Naar het werk komen om collega’s of klanten te zien, kan nu even niet." Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken dat ook daadwerkelijk doen. "Werknemers die gevraagd worden naar het werk te komen terwijl dat niet nodig is, kunnen daar het gesprek over aangaan met hun werkgever."

Wie positief is getest op Corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op Corona, moet in quarantaine, aldus het ministerie. "Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisico gebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag." Lang niet iedereen houdt zich  aan deze quarantaineregels. "Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen." Daarvoor worden onder meer voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen.

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari mogen maximaal vijftig personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. "Bij onder meer twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen wordt losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst."



Bedrijven Alle bedrijven »








Altijd Up-to-date