Categorieën

Service

DHG begint eigen duurzame energiebedrijf Twozero

DHG begint eigen duurzame energiebedrijf Twozero
Nieuws

DHG begint eigen duurzame energiebedrijf Twozero

  • Redactie
  • 30-05-2023
  • Nieuws
DHG begint eigen duurzame energiebedrijf Twozero

SCHIEDAM - DHG, ontwikkelaar van distributiecentra, komt met een eigen 'energiebedrijf'. Waarvan de huurders van de complexen van het Schiedamse bedrijf energie kunnen kopen.

Twozero is het bedrijf genoemd. Dat investeert in zonnepanelen op de daken van eigen Smartlog distributiecentra. "DHG Twozero ontwikkelt ook oplossingen voor locaties waar sprake is van netcongestie, overbelasting van het elektriciteitsnet", zo stelt het bedrijf in een aankondiging. "Op deze locaties realiseert Twozero een slim off-grid systeem bestaande uit zonnepanelen en batterij-systemen. Deze off-grid oplossing zorgt ervoor dat de distributiecentra geheel zelfvoorzienend zijn in energie."

Voor DHG is duurzaam bouwen naar eigen zeggen 'vanzelfsprekend', al jaren. Nieuwe logistieke bedrijfsruimten zijn inmiddels standaard gasloos, in de centra wordt led-verlichting met bewegingssensoren geïnstalleerd en wordt niet alleen de kantoorruimte, maar de hele bedrijfshal verwarmd middels vloerverwarming. "Hierbij wordt de warmtepomp en het ventilatiesysteem van het kantoor gevoed met zonne-energie. Dit ventilatiesysteem is uitgerust met warmteterugwintechniek om energie te besparen. 

Sinds 2019 worden de daken van de Smartlog-complexen al voorzien van zonnepanelen. Dit gebeurde met behulp van een derde partij. "De keuze om de zonnepanelenparken vanaf nu zelf te ontwikkelen en te exploiteren met Twozero voelt daarom als een natuurlijke volgende stap voor DHG", zo stelt het bedrijf. "Zo profiteren de huurders optimaal van de voordelen van lagere energiekosten door het verbruik van lokaal opgewekte groene energie zonder zelf te investeren." Met de overcapaciteit kan zelfs worden voorzien in de energieleverantie van objecten in de portefeuille waar geen of onvoldoende elektriciteit kan worden opgewekt, zoals kantoorpanden en terminals.

Het eerste energiesysteem wordt op dit moment door Twozero aangelegd op het dak van het distributiecentrum in Roosendaal. DHG Twozero heeft zich als eerste doel gesteld om binnen anderhalf jaar 30 MWp aan zonnestroomprojecten te realiseren, waarmee de volledige DHG-vastgoedportefeuille, inclusief de objecten waar geen of onvoldoende elektriciteit kan worden opgewekt, van eigen opgewekte zonne-energie kan worden voorzien.

DHG heeft sinds 2015 ruim 1,3 miljoen m² aan distributiecentra volgens het Smartlog-concept gerealiseerd. Op dit moment is circa 300.000 m² in aanbouw op verschillende locaties in Moerdijk, Hellevoetsluis, Rotterdam en Zaandam en zit er nog eens 300.000 m² in de ontwikkelpijplijn. Daarnaast heeft DHG een beleggingsportefeuille van bedrijfspanden in Nederland en participeert zij in bedrijven.