Forse besparing op uitstoot bij alternatieve drankdistributie

01-02-2020 Nieuws Redactie


ROTTERDAM - Studenten van Hogeschool Rotterdam hebben een proef gehouden met een alternatieve toelevering van goederen aan horeca in de binnensteden van Rotterdam en Schiedam. De distributie werd verzorgd met elektrische voertuigen.

Dit gebeurde onder de naam HR Cargo voor Nedcargo. De proef werd vanaf september gehouden. Het vaktijdschrift TTM schrijft erover.

In het onderzoek betrokken de studenten 63 afnemers van bier en andere dranken. In totaal ging het om ruim 32 ton. Om dat heerlijk vocht op plaats van bestemming te krijgen zetten de distributeurs drie verschillende elektrische voertuigen in die samen ruim zestienhonderd kilometer aflegden. Zij maakten daarbij 331 stops.  Een analyse leert dat zodoende in de twee steden 1.349 kilogram CO2 bespaard is.

Hoe vergroot het beleveren met lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) de efficiency, klanttevredenheid en duurzaamheid van de logistieke operatie? Dat was de concrete vraag waarvoor de veertig deelnemende studenten Logistiekmanagement zich gesteld zagen. Zij besloten tot de inrichting van een hub in het Merwehavengebied. Daar leverde  logistiek dienstverlener Nedcargo de dranken af. In de hub werden de dozen overgeladen in de elektrische cargobike of e-TukTuk. Of in de Goupil van Groencollect. Met de planningssoftware van Routigo werd vervolgens de optimale route bepaald en de studenten de toelevering op zich namen. 

De deelnemende partners vinden de resultaten tevredenstemmend. Een operationeel manager van Nedcargo stelt dat het project hem inzicht geeft 'hoe het proces nu loopt en hoe we dit efficiënter kunnen inrichten'. "Onze afnemers ondervinden geen verschil in kwaliteit van de leveringen en zijn zeer tevreden dat ze de ‘last mile’ CO2-vrij beleverd worden.”
 
Meer over het project is hier te vinden.


Gerelateerd