Jacobuskerk viert feest

20-05-2015 Nieuws Redactie

Jacobus verbeeld in glas-in-lood


SCHIEDAM - September wordt feestmaand voor de Jacobuskerk in Kethel. Het markante gebouw bestaat 125 jaar. Dat wordt direct na de zomer gevierd in een maand met flink wat activiteiten.

Zo gaat de kerkgemeenschap zijn buren verrassen met een 'Diner voor de buren', op zaterdag 5 september. Zo'n veertig bewoners van Kethel en Sveaparken worden daarvoor uitgenodigd. Ook wordt er een musical opgevoerd waarin Jacobus, de heilige die naamgever is van ieder die Jaap of Koos heet, centraal staat.

Jacobus was een van de Twaalf Apostelen, leerling van Jezus. Volgens de legende is hij begraven in de Spaanse plaats Santiago de Compostella; Jacobus is patroonheilige van Spanje. Zijn attribuut is de Sint-Jakobsschelp en dat is ook het symbool dat de vele wandelaars naar Santiago voeren. Weinigen weten het, maar de Jacobuskerk is een van de stops op de route naar de stad van Jacobus. In de pastorie komen geregeld passanten een stempel in hun pelgrimspaspoort halen.

In de feestmaand, met een zwaartepunt tussen 5 en 13 september, komt iemand van het Jacobusgenootschap uit Utrecht vertellen over de tocht naar Santiago en alles wat nodig is om deze te kunnen lopen. Bij het genootschap zijn maar liefst dertienduizend mensen aangesloten die allemaal de tocht naar Santiago de Compostella hebben volbracht.

Een ander evenement tijdens de festiviteiten is op zondag 13 september, als muziekvereniging Sint Radboud, die nadrukkelijk verbonden is met de Jacobuskerk, een optreden verzorgt. Radboud werd naar verluidt opgericht door de Limburgse bouwvakkers die de kerk in 1890 bouwden. Na het concert wordt het Nederlands kampioenschap Tonnetje Steken gehouden.

Andere activiteiten zijn twee liturgische vieringen, een lezing en een foto-expositie over de (historie van de) kerk en een speurtocht voor kinderen.

Veel informatie over de geschiedenis van de Jacobuskerk, het jubileum en de festiviteiten, is te vinden in het blad Kerk aan de Waterweg, dat aanstaande vrijdag verschijnt.

 


Gerelateerd