Categorieën

Service

Minder post: prijs omhoog, service omlaag

Minder post: prijs omhoog, service omlaag
Nieuws

Minder post: prijs omhoog, service omlaag

  • Redactie
  • 30-07-2018
  • Nieuws
Minder post: prijs omhoog, service omlaag

De brievenbus in de Westfrankelandsestraat is gesloten

SCHIEDAM - In de Nederlandse maatschappij stijgt de prijs van de meeste dingen als er veel vraag naar is. Maar voor Post NL gaat die vlieger niet op: het bedrijf mag de prijs van het bezorgen van een brief met veertien procent verhogen, juist omdat er steeds minder brieven worden verzonden.

De Autoriteit Consument en Markt maakt vandaag bekend dat het PostNL toestaat volgend jaar de prijs van een postzegel (ook voor pakjes) met 14,2 procent te verhogen. Of het voormalige staatsbedrijf dit ook gaat doen, is nog niet bekend.

Nu is het met post anders dan met de meeste artikelen: als een winkel er niets meer op kan verdienen, worden ze gewoon niet meer verkocht. Post NL kan echt niet weigeren brieven te bezorgen; het bedrijf is daar wettelijk toe verplicht. Vandaar dat toezichthouder ACM vandaag stelt dat de tarieven mogen stijgen omdat mensen al jaren achtereen minder briefpost versturen en de kosten voor Post NL daardoor hoger uitvallen.

Een postzegel, nu te koop voor 83 cent, kan daardoor in 2019 maximaal 94,8 cent gaan kosten. Hoe het precies uitpakt blijkt waarschijnlijk pas eind dit jaar: Post NL moet nu een concreet tariefvoorstel doen aan ACM. Zes jaar geleden kostte een postzegel 'nummer 1' nog vijftig cent; vorig jaar lag de prijs op 78 cent.

Post NL besloot in februari om dit jaar een groot aantal banen te schrappen om zo veertig miljoen euro te besparen. Op een omzet van 3,5 miljard euro.

De post wordt duurder, voor een verminderde dienstverlening. Want bespaard wordt er ook in de logistiek. Door het aantal brievenbussen te schrappen - velen raken  op een dag nog maar sporadisch een beetje vol - bespaart Post NL ook. Vanaf eind juni wordt het netwerk van brievenbussen aangepast. In de stad verdwijnen er achttien brievenbussen - en komt er één bij. Na deze 'netwerkaanpassing' zijn er dan 41 brievenbussen over in Schiedam. Zo verdwijnt in de Gorzen de brievenbus vanaf het Wilhelminaplein - nadat die in de Oude Maasstraat tijdens een vorige slag is gesneuveld. Zo blijven er twee bussen in de wijk over, op de Havendijk en in de Groenelaan. PostNL heeft in een stad als Schiedam de wettelijke plicht om iedere inwoner binnen een kilometer een brievenbus te bieden. Het 'ik ga even een brief posten' is er dus amper meer bij; kon je na zo'n mededeling van een huisgenoot voorheen net een kopje thee zetten, nu vallen de aardappels erin te koken.

Post NL kondigde aan dat de brievenbussen voor begin augustus verwijderd zullen zijn. Vooralsnog staan veel bussen er nog, zoals in de Westfrankelandsestraat. Te verwijderen brievenbussen zijn sinds enige weken wel al gesloten.

Dagelijks bezorgt Post NL nu nog zo'n acht miljoen brieven; tien jaar geleden waren dat er nog twintig miljoen.

PS. Deze laatste regel is na plaatsing van het stuk toegevoegd.