Noodverordening tegen vreugdevuren bij westerburen

21-12-2018 Nieuws Redactie/Vlaardingen24

VLAARDINGEN - Burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen heeft een noodverordening ingesteld om vreugdevuren tegen te gaan. Het is verboden op de weg kerstbomen, autobanden, pallets, brandbare en brandversnellende vloeistoffen en andere voorwerpen of stoffen te vervoeren en/of bij zich te dragen of anderszins voorhanden te hebben met het kennelijke doel deze op de weg te verbranden.

Houdt men zich niet aan de noodverordening, dan kan men bij overtreding - op grond van het Wetboek van Strafrecht - een gevangenisstraf van maximaal drie maanden krijgen of een geldboete van € 4.150,-. De noodverordening geldt voor heel Vlaardingen vanaf vandaag (twee uur) tot woensdag 2 januar, tien uur. Iedereen is verplicht hieraan mee te werken.

Op 8 november heeft het Vlaardingse college besloten met ingang van dit jaar geen ontheffingen meer te verlenen voor het organiseren van vreugdevuren tijdens de jaarwisseling. De combinatie van open vuur en zwaar vuurwerk geeft grote veiligheidsrisico’s. Ook het kindervuur valt onder dit besluit.

De Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en politie geven al jaren aan dat de vuren zorgen voor onveilige situaties en geven dus ook negatief advies over het toestaan van die vreugdevuren. Ook dit jaar weer. De toenemende hoeveelheid zwaar vuurwerk vergroot de risico’s.

Naast de verordening zijn er al extra maatregelen genomen, zoals cameratoezicht en extra inzet van politie en Toezicht en Handhaving.